1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanilaisilta horjumaton tuki kovaotteiselle presidentille

Lähes koko kansa halusi virallisten tulosten mukaan Islam Karimovin jatkavan presidenttinä. Ety-järjestö tuomitsi vaalit epädemokraattisina.

Ulkomaat
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov Tashkentissä, Uzbekistanissa 21. maaliskuuta.
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov Tashkentissä, Uzbekistanissa 21. maaliskuuta 2015.AFP / Lehtikuva

Uzbekistania Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien johtanut Islam Karimov, 77, kahmi odotetusti lähes koko kansan äänet sunnuntain näytösluonteisissa presidentinvaaleissa.

Uzbekistania kovin ottein luotsannutta Karimovia äänestivät sunnuntaina lähes kaikki, yli 90 prosenttia uurnilla käyneistä äänestäjistä, keskusvaalilautakunta kertoi maanantaina.

Keskusvaalilautakunnan laskelmien mukaan äänestysinto oli huomattavasti korkeampi kuin useimmissa länsimaissa. Lähes kaikki äänioikeutetut lähtivät uurnille ja äänestysaktiivisuus oli virallisten tietojen mukaan noin 91 prosenttia.

Euroopan talous- ja yhteistyöjärjestö tuomitsi vaalit jyrkästi maanantaina. Järjestö arvosteli vaalijärjestelyjä siitä, että oppositio puuttui vaaleista ja että Karimovin oli ylipäätään annettu asettua ehdolle perustuslakia venyttäen. Samalla riippumattomia ehdokkaita oli estetty asettumasta ehdolle.

Uzbekistanilaiset äänestivät presidentistä sunnuntaina vaaleissa, joissa ei ollut käytännössä riippumattomia ehdokkaita. Kaikki kolme vastaehdokasta olivat hekin antaneet tukensa Karimovia. Yhdessä muut ehdokkaat saivat lähes 10 prosenttia äänistä.

– Perustuslain määräämästä kahden presidenttikauden rajoituksesta huolimatta keskusvaalilautakunta hyväksyi hänet ehdokkaaksi. Tämä oli oikeusvaltion periaatteita vastaan ja se herättää epäilyksiä vaalilautakunnan puolueettomuudesta, Etyjin Uzbekistanin-johtaja Tana de Zulueta sivalsi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Karimovia vielä yhdestä uudelleenvalinnasta. Vaalitulos todisti, että Karimovilla oli vankka asema kansan silmissä, Putin luonnehti.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2007 Karimovin ilmoitettiin saaneen kutakuinkin saman tuloksen, noin 90 prosentin kannatuksen.

Presidentinvaalien ainoana tehtävänä oli valituttaa lujaotteinen Karimov muodollisesti vielä yhdelle kaudelle. Valtaosa Uzbekistanin oppositioaktivisteista on vankilassa tai maanpaossa.

Länsimaat ovat arvostelleet Karimovin vallankäyttöä ja Uzbekistanin ihmisoikeusloukkauksia, mutta Uzbekistan on myös lännelle tärkeä strateginen kumppani sijaintinsa vuoksi Afganistanin rajanaapurina. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Uzbekistanissa on 10-12 000 poliittista vankia tai uskonnon vuoksi vangittuja.

Uzbekistanissa ei ole koskaan järjestetty vaaleja, joita länsimaat olisivat voineet pitää vapaina ja demokraattisina.

Karimov oli kampanjoinut lupaamalla vakautta ja hyvinvointia. Hän perusteli lujaa otettaan vallasta parhaana takeena Afganistanista mahdollisesti leviävää ääriryhmien väkivaltaa vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi