Rovaniemen kaupunginjohtajan esittämät uudet johtajamuutokset vastatuulessa

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää konsernijohtajan viran perustamista. Lisäksi Lotvonen esittää kaupunginhallitukselle alueellisten palvelujen muodostamista omaksi toimialaksi jota johtaa alueellisten palvelujen johtaja. Muun muassa kokoomuksen valtuustoryhmä on päättänyt vastustaa kaupunginjohtajan esityksiä.

Kotimaa
Rovaniemen kaupungin vuoden 2014 tilinpäätöksen esittelytilaisuus.
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esikuntineen esittelemässä vuoden 2014 tilinpäätöstä. Keskellä sivistyspalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila.Uula Kuvaja / Yle
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen
Rovaniemen kaupunginjohtajaa Esko Lotvosta haastattelee Raimo Torikka. Kuva: Uula Kuvaja / Yle
Rovaniemen kaupungin vuoden 2014 tilinpäätöksen esittelytilaisuus.
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esikuntineen esittelemässä vuoden 2014 tilinpäätöstä. Keskellä sivistyspalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila.Uula Kuvaja / Yle

Rovaniemellä on toteutettu hallintouudistus jonka tavoitteena on keventää ja yksinkertaistaa hallintoa sekä suoraviivaistaa linjaorganisaatiota. Tilaaja-tuottajamallista on päätetty luopua ja korvata se tulosohjausmallilla. Lisäksi apulaiskaupunginjohtajien vakanssit on päätetty lopetettaa.

Hallinnon uudistuksen toisen vaiheen valmistelua on jatkettu kaupunginjohtajan johdolla. Kaupunginjohtaja esittää, että nykyisestä hallinto-organisaatiosta muodostetaan 1.9.2015 alkaen konsernipalvelut.

Kaupunkikonsernia johtaa kaupunginhallituksen alaisuudessa kaupunginjohtaja. Konsernipalveluja johtaa kaupunginhallituksen päättämän työnjaon mukaisesti kaupunginjohtaja ja konsernipalvelujohtaja.

Konsernipalvelujen johtamat prosessit ohjaavat sekä toimialojen, liikelaitosten että koko kaupunkikonsernin toimintaa. Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää kaupunginhallitukselle konsernijohtajan viran perustamista.

- Meidän täytyy nyt uuden kuntalainkin mukaan vahvistaa konsernihallintoa ja siihen kyllä tarvitaan ihan oma johtajansa. Nythän meillä loppuvat kesään mennessä apulaiskaupunginvirat, joten kysehän ei ole lisävirkamiesten palkkaamisesta vaan aika merkittävän virkakuntaleikkauksen osittaisesta täyttämisestä tarpeellisilla viroilla, puolustaa esitystään kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Kyse myös johtajien jaksamisesta

- Näin iso kaupunki tarvitsee myös henkisiä resursseja, että pelkästään työntekijöitä poistamalla tämä asia ei ratkea. Jos virkaa ei perusteta, joudutaan vaan kokeilemaan sitten pärjätäänkö. Kysymys on varmaan myös jaksamisesta hallinnossa koska kaupunki kasvaa ja hallinto pienenee koko ajan. Ei johtoporraskaan jaksa liian raskaan taakan alla töitä tehdä. Tässä pitää pitää järkevä tasapaino, lisää Esko Lotvonen.

Rovaniemellä valittiin alueellisten palvelujen johtaja helmikuussa. Alueellisten palvelujen johtaja johtaa alueellisia palveluja ja on kuuden aluelautakunnan esittelijä. Tehtävä on määräaikainen ja kestää vuoden 2016 loppuun saakka, jolloin Rovaniemen aluelautakunta-kokeilu päättyy.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää, että alueellisten palvelujen muodostamista omaksi toimialaksi kokeilun loppuun saakka.

- Aluepalvelujohtaja ei ole mikään uusi virka vaan kokeiluvirka mikä kirjattaisiin vaan toimialaksi nyt kokeilun aikana.