CE-merkin hankkineet metallifirmat pettyivät isoihin teollisuusyrityksiin

Rakennustuoteasetuksen piti parantaa sertifikaatin hankkineiden yritysten tilauskantaa ja jättää lain kirjaimen laiminlyöneet yritykset nuolemaan näppejään. Toisin kävi. "Villit" firmat vievät työt, sillä osa tilaajista ei tunne koko rakennustuoteasetusta.

Kotimaa
Anjalankosken Terästyö.
Yle

1.7.2014 voimaan tullut rakennustuoteasetus koskee kiinteästi rakennuksiin liitettävien metallirakenteiden suunnittelua ja valmistusta.

Vielä pari, kolme vuotta sitten uumoiltiin, että asetus aiheuttaisi pienten yritysten lopettamisaallon. Sertifiointiin tarvittavan laatujärjestelmän ja laatukäsikirjan laatiminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja, vaatii tekijäkseen tietyn pätevyyden hankkineen asiantuntijan ja nielee myös yrityksen johdon aikaa.

Hankintaporras tuntee lain huonosti

Kantavia teräsrakenteita valmistavat metalliyritykset ovat pettyneet tilaajiin. Isot toimeksiantajat tilaavat tikkaita, portaikkoja, hoitotasoja ynnä muita metallirakenteita yrityksiltä, joiden tuotteet ja valmistusmenetelmät eivät täytä rakennustuoteasetuksen vaatimuksia.

Metallifirmoissa arvioidaan, ettei teollisuuden hankintaporras tunne lakia – tai sitten tarjouskilpailut ratkaistaan vain hinnan perusteella.

Anjalankosken Terästyö Ky:n laadunhallinta on kunnossa ja tuotteilla on rakennustuoteasetuksen mukainen CE-merkki.

– Eihän laatujärjestelmästä niin isoa hyötyä ole saatu, mitä oletettiin. Valitettavan huonosti asia on tilaajapuolella tiedossa. Enemmän siitä tiedetään isoissa suunnittelutoimistoissa. Ne eivät kuitenkaan yleensä toimi tilaajina, sanoo Anjalankosken Terästyön toimitusjohtaja Jouni Virtanen.

Kitkerää palautetta kentältä

Vuosikymmeniä suomalaisia metallialan yrityksiä kiertänyt ja satoja metallimiehiä kouluttanut asiantuntija on saanut kentältä kitkerää palautetta.

– Yritykset, jotka ovat laittaneet asiat kuntoon, ovat varsin pettyneitä tilaajien toimintaan, koska tilaajat ostavat laittomilta toimittajilta, sanoo projektipäällikkö Petri Toikka Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Yritykset, jotka tilaavat tuotteita, ja jotka ovat vastuussa lain noudattamisesta, ostavat laittomilta toimittajilta ja mahdollisimman halvalla hinnalla, Toikka tarkentaa.

Hänen mukaansa isot pörssiyhtiötkään eivät tunne rakennustuoteasetuksen määräyksiä.

Laadunhallinta sekä valmistajan että asiakkaan etu

Toikka käy kouluttamassa myös tilaajia. Hän muistuttaa, että entistä parempi laadunhallinta hyödyttää sekä valmistajaa että asiakasta.

– Laatukustannukset pienenevät, kun tuotannossa tehdään vähemmän virheitä ja parempia tuotteita, sanoo Toikka.

Anjalankosken Terästyötä pyörittävä Jouni Virtanen on niinikään tyytyväinen laatujärjestelmän vaikutuksiin pajalla.

– Erityisesti hitsauksen laatu on parantunut, hän sanoo.