Muinaisen maailman suurimman pedon fossiili löytyi Portugalista – video

Tutkijat ovat löytäneet Portugalista uutta lajia edustavan muinaisen sammakkoeläimen fossiilin. Eläin eli yli 200 miljoonaa vuotta sitten ja se oli tuolloin yksi suurimpia petoja maailmassa.

tiede
Taiteilijan näkemys 200 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Metoposaurus algarvensis -sammakkoeläimestä.
Yli 200 miljoonaa vuotta sitten eläneen sammakkoeläimen fossiili löytyi todennäköisesti muinaisen kuivuneen järven pohjasta.

Tutkijat ovat löytäneet Portugalin eteläosasta muinaisen lihansyöjäsammakkoeläimen fossiilin. Laji eli maapallolla lähes 230 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurusten menestyskausi oli vasta alkamassa.

Se söi pääasiassa järvissä ja joissa eläneitä kaloja, mutta saattoi olla vaarallinen myös vedenrajaan eksyneille varhaisille nisäkkäille ja dinosauruksille. Nyt löydetty laji on aivan uusi, mutta sitä muistuttavat eläimet olivat aikanaan yleisiä.

Edinburghin yliopiston professori ja tutkimusprojektin johtaja Steve Brusatte kuvailee lajia pienen auton kokoiseksi.

– Se näyttää kuin se olisi peräisin huonosta hirviöelokuvasta. Sillä oli pitkä, litteä pää, joka muistuttaa leuat suljettuna vessanistuinta, joka on varustettu tuhansin pienin hampain.

Tutkijat löysivät fossiilin tehdessään kaivauksia Algarven maakunnassa Loulén kaupungin lähistöllä. Kaivauspaikka on todennäköisesti muinaisen kuivuneen järven pohjaa.

Paikalta on löytynyt jopa kymmenen uuteen lajiin kuuluvan eläimen jäänteet. Otus on saanut tieteellisen nimen Metoposaurus algarvensis. Se oli aikanaan yksi suurimpia petoeläimiä maailmassa.

Nyt löydetyn lajin kaltaiset varhaiset sammakkoeläimet elivät järvissä ja joissa triaskauden aikana ja ne ovat piirteiltään lähellä nykyisiä krokotiileja, yksi hankkeen päätutkijoista Lissabonin uuden yliopiston professori Octavio Mateus kertoo.

Sillä oli pitkä, litteä pää, joka muistuttaa leuat suljettuna vessanistuinta, joka on varustettu tuhansin pienin hampain.

Steve Brusatte

Metoposaurus algarvensis on Mateuksen tutkimuksen mukaan sukua myös nykyisille salamantereille, ja siitä ja sen lähisukulaisista kehittyivät myöhemmin nykyiset sammakkoeläimet, kuten sammakot ja salamanterit.

– Kyseinen sammakkoeläin oli aikuisena noin kaksimetrinen. Se eli noin 220 miljoonaa vuotta sitten, mikä tarkoittaa, että löytämämme fossiili on paljon Portugalista löytämiämme dinosauruksen jäänteitä vanhempi, hän sanoi.

Aikuinen Metaposaurus algarvensis painoi jopa noin 90 kiloa. Jotkin Metaposaurukselle sukua olleet lajit saattoivat olla kymmenmetrisiä.

Eläimet jäivät loukkuun järven kuivuessa

Löydetty fossiili on hyvin säilynyt, mutta se ei ole erityisen poikkeuksellinen, sikäli että sen lähisukulaisten jäänteitä on löydetty usein aiemminkin. Löytö kuitenkin osoittaa, että kyseisenlaiset eläimet olivat tuolloin levinneet paljon laajemmalle maantieteelliselle alueelle kuin aiemmin on oletettu.

Lähes vastaavia fossiileja on löydetty aiemmin Afrikasta, Euroopasta, Intiasta ja Pohjois-Amerikasta. Kallon ja leukaluiden poikkeavuudet osoittavat Portugalista löytyneiden jäännösten kuuluneen kuitenkin erilliselle lajille. Euroopasta on aiemmin löydetty kolme samaan sukuun kuuluvaa lajia.

Fossiilin löytöpaikka on todennäköisesti muinaisen järven paikalla. Sen hitaasti kuivuttua paikalla kuoli lukuisia eri eläimiä. Loukkuun jääneitä eläimiä on mahdollisesti satoja. Järvi on saattanut kuivua vain muutamassa päivässä.

Taiteilijan näkemys 200 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Metoposaurus algarvensis -sammakkoeläimestä.
Taiteilijan näkemys 200 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Metoposaurus algarvensis -sammakkoeläimestä.Joana Bruno

– Mietimme pitkään, miksi yhdessä paikassa on näin monia suuria sammakkoeläimiä. Uskomme, että paikalla oli järvi, joka kuivui hitaasti ja eläimet jäivät loukkuun viimeiseen hiipuvaan vesilammikkoon. Niiden tarvitsemaa sadetta ei tullut ja ne kuolivat veden haihduttua, Mateus kertoi.

Vaikka Metaposaurukset olivat kooltaan suuria, niillä oli pienet ja heikot jalat, minkä vuoksi se ei voinut kulkea pitkiä matkoja maalla.

Löytöpaikalla on luita joukoittain

Tähän mennessä tehdyt kaivaukset alueella ovat vasta aivan alussa. Tutkijat ovat tutkineet muutaman neliömetrin alueen kahden tutkimuskerran aikana. Tarkoitus on kuitenkin palata paikalle jatkamaan kaivauksia.

– Kaivuupaikka on haastava. Luita on joukoittain, mutta ne ovat kasautuneet noin puolimetriseen kerrostumaan, joka viettää rinteeseen, Brusatte sanoo.

Suurin osa Metoposaurus algarvensisiksen kaltaisista lajeista tuhoutui 201 miljoonaa vuotta sitten sattuneessa massasukupuutossa, joka myös merkitsi triaskauden päättymistä ja dinosaurusten menestyskauden alkamista.

– Tietyllä tapaa suurten sammakkoeläinten kuoleminen sukupuuttoon mahdollisti dinosaurusten ja myöhemmin nisäkkäiden menestyksen, Brusatte sanoi.

Tutkimus on julkaistu Journal of Vertebrate Paleontology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters