Sveitsiläispankki katui verorikoksia – välttyy rikossyytteiltä Yhdysvalloissa

Sveitsiläinen BSI-pankki on ensimmäisenä sveitsiläispankkina tarttunut Yhdysvaltain oikeusministeriön syytesuojatarjoukseen. Pankki paljasti viranomaisille veroja välttelevät amerikkalaisasiakkaansa, maksaa miljoonasakot - ja välttyy rikossyytteiltä.

talous
BSI pankki
Karl Mathis / EPA

Sveitsiläinen BSI-pankki on tarttunut Yhdysvaltain oikeusministeriön tarjoamaan mahdollisuuteen saada syytesuoja epäillyille verorikoksille. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan BSI on myöntänyt, että pankki on auttanut kätkemään amerikkalaisten varoja Yhdysvaltain viranomaisilta.

Maanantaina allekirjoitetussa syytesuojasopimuksessa pankki myöntää, että se on jo vuosikymmeniä avittanut amerikkalaisia kätkemään varojaan Yhdysvaltain veroviranomaisilta. Pankki myönsi amerikkalaisille asiakkailleen nimettömiä pankki- ja luottokortteja, jotta heidän henkilöllisyytensä pysyisi salassa.

BSI auttoi amerikkalaisia asiakkaitaan perustamaan valeyhtiöitä ja -rahastoja varojen piilottamiseksi. Lisäksi pankki myöntää käyttäneensä salakieltä amerikkalaisasiakkaidensa kanssa, ilmeisesti viranomaisten harhauttamiseksi. Amerikkalaisasiakkaat saattoivat soittaa yksityispankkiireilleen ja pyytää heitä "lataamaan sävelmiä heille" tai sanoa, että heidän "bensatankkinsa oli hupenemassa" aina, kun he tarvitsivat lisää varoja korteilleen.

BSI selviää rikkomuksistaan vajaan 200 miljoonan euron sakoilla. Pankki saa syytesuojan, mutta se sitoutuu auttamaan Yhdysvaltain viranomaisia kaikissa itseensä liittyvissä rikos- ja siviilioikeudenkäynneissä.

BSI:n tekemä sopimus on kova kolaus jo ennestään rakoilleelle Sveitsin tiukalle pankkisalaisuudelle. Viime vuosina Sveitsiä on painostettu raottamaan pankkisalaisuuttaan sveitsiläispankkien skandaalien vuoksi.

Syytesuojaan tarttuneita pankkeja ja yksityishenkilöitä edustava lakimies sanoo, että BSI on vain ensimmäinen sopimuksen tehnyt pankki. Lähikuukausina 60–70:tä pankkia tehnee samanlaisen sopimuksen Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa.

Lähteet: AFP