YouTube-suosikki Veronica: Videoblogin suunnittelu käy jo työstä

Yle ja tubettajat suunnittelevat parhaillaan yhteisiä videotuotantoja. Tubetus tekee tuloaan myös perinteiseen televisioon.

Veronica Verho ja Ville Kankare.
Sanna Ukkolan haastattelussa suositut tubettajat Veronica Verho ja Ville Kankare kertovat, millaista tubettaminen on ja millaista taloudellista hyötyä siitä voi saada.

Tubettaja Veronica "Mariieveronica" Verho kertoo olevan "semimahdotonta" liikkua kaupungilla ilman tunnistetuksi tulemista.

– Ainakin Kampissa käveleminen fanien juuri päästyä koulusta. Innokkaimmat alkavat kiljua, Veronica naurahti Ylen aamu-tv:n vieraana.

Yksityisyyttä pitää varjella, vaikka Veronican omia videosuosikkeja ovatkin "my dayt" eli koko päivän tapahtumista koostetut klipit (siirryt toiseen palveluun). Miltei sadantuhannen videoseuraajan huomiossa on hyvät ja huonot puolensa. Eräs fanityttö ehti soittaa ennen kuin Veronica muutti puhelinnumeronsa salaiseksi. Kerran vbloggaaja itse kuvasi vahingossa oman osoitteensa nettiin.

Omaa YouTube-kanavaa toimittava Veronica kuvailee tubettamisen käyvän miltei työstä. Esimerkiksi sisustusliikkeelle hän ehdotti yhteistyötä meilitse.

– Kaksi päivää kului, ja soittivat innostuneena perään. Kämppäkaverin kanssa oltiin tehty tarkka suunnitelma videoiden määrästä ja sisällöstä sekä Instagram-kuvien määrästä. Palkkiona sain liikkeen tuotteita.

Maineen kasvu lisää toiveita ammatista

Veronica Verho ei kaupallisuutta vastusta, kunhan tuotteen, kuten pinkin hiusvärin, takana voi seistä. Tarkoista palkkiosummista, joita myös liikkuu, hän ei puhu. Mutta täysipäiväseksi ammatiksi videobloggaaminen kelpaisi.

– Mulla ei ollut harrastuksia. Olin kyllä koettanut ratsastusta ja klarinettia. Blogien kautta löysin Soikun (siirryt toiseen palveluun) videot ja ihastuin.

Veronica pyysi joululahjaksi videokameraa, sai sen, ja jo joulupäivänä oli ensimmäinen oma video YouTubessa. Nyt kaksivuotiaalla kanavalla on seuraajia, markkina-arvon määrittäjiä, 87 000 ja videoilla katselukertoja kuusi miljoonaa.

Aamu-tv:n juontajaksi tubettaja?

Yleisradion julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa (siirryt toiseen palveluun) tunnistaa tubettajille yleisen unelman: saada vloggauksesta ammatti. Kuulasmaa itse aloitti uransa Duudsonien ja Madventuresin parissa.

Yle on aloittanut tubettajien kanssa suunnitelmat yhteisistä videotuotannoista. Mukana on Kuulasmaan mukaan niin ison yleisön nimiä kuin vasta-alkajiakin. Tuloksia nähdään tuonnempana.

Joidenkin vuosien kuluttua tubetus tulee myös perinteiseen televisioon yhä vahvemmin. Edessä on ainakin tubetaustaisia juontajia ja vlogeista tuttua kuvakerrontaa.