1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Kotiinpalaajat keskustan suosion takana

Keskustan gallupsuosion takana on monta eri tekijää. Tutkijan mukaan voittajan joukkoon on helppo hypätä. Lisäksi puolue imee kannatusta kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjien joukosta.

Kotimaan uutiset
Juho Rahkonen.
Moni äänestäjä ei ole vielä päättänyt, mitä puoluetta äänestää. Kevään eduskuntavaalien mielenkiintoisinta ryhmää, ns. liikkuvia äänestäjiä kuvailee Aamu-tv:n haastattelussa taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Keskustan odotettavissa olevan vaalivoiton takana on monta tekijää. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen on sitä mieltä, että nyt puolue saa takaisin niitä äänestäjiä, jotka se vuoden 2011 vaaleissa menetti nukkuvien joukkoon.

– Keskustalta menivät vuoden 2011 eduskuntavaalit penkin alle. Siellä on paljon kotiinpalaajia, keskustan vanhoja äänestäjiä, jotka viime vaaleissa jättivät äänestämättä. He äänestävät nyt keskustaa uudella innolla. Vanhat synnit on nyt annettu anteeksi, Rahkonen kertoi Ylen aamu-tv:n vieraana.

Lisäksi Rahkonen arvioi, että osa äänestäjistä on siirtynyt keskustan tukijoiksi myös sen takia, että ennakkosuosikin joukkoon on hyvä lähteä.

– Moni äänestää sitä puoluetta, joka on vahvoilla, tutkimuspäällikkö huomauttaa.

Samaa hän sanoo keskustan ehdokaslistoista. Ennustetun voittajan joukkoon oli hyvä ilmoittautua, kun suhteellisen vaalitavan mukaan läpipääsy on helpompaa. Rahkonen jopa arvioi, että moni olisi jäänyt ilmoittautumatta keskustan listoille, jos tällaista odotettavissa olevaa nousua ei olisi ollut.

Epävarmoja suuri määrä

Keskusta imee kannatusta myös kokoomukselta ja perussuomalaisilta.

Rahkosen mukaan epävarmuutta tulevien vaalien tuloksen arvioinnille luo epävarmojen äänestäjien suuri määrä. Toisaalta liikkuvien äänestäjien joukossa on jopa 45 prosenttia sellaisia, jotka voisivat äänestää keskustaa. Kaikkiaan liikkuvia ja kantaansa etsiviä äänestäjiä on noin miljoonaa.

Liikkuvien äänestäjien joukossa on paljon nuoria, uusia äänestäjiä, miehiä ja korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Lue seuraavaksi