Neuvottelumaraton Iranin ydinohjelmasta huipentumassa

Alustavaan sopuun pitäisi päästä tiistaina keskiyöhön mennessä. Erimielisyyttä on muun muassa Iranin ydinmateriaalin varastoinnista ja talouspakotteiden purkamisen aikataulusta. Venäjän ulkoministeri sanoo uskovansa, että onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät.

Ulkomaat
John Kerry ja Philip Hammond.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (oik.) ja Britannian ulkoministeri Philip Hammond (vas.) kävelemässä tauon aikana hotellin ulkopuolella 30. maaliskuuta.Jean-Christophe Bott / EPA

Neuvotteluissa Iranin ydinohjemasta Sveitsissä ovat tänään tiistaina käsillä viime hetket. Alustavaan sopimukseen on aikataulun mukaan määrä päästä keskiyöhön mennessä.

Yhdysvallat on ilmoittanut suhtautuvansa takarajaan tiukasti. Aiemmin osapuolet ovat kuitenkin vihjanneet, että neuvotteluja voidaan venyttää.

Virkamiehet ovat työskennelleet Lausannessa myöhään yöhön yksityiskohtien parissa. Sekä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry että Iranin edustaja sanoivat maanantai-iltana, että ratkaisematta on yhä vaikeita ja tärkeitä kysymyksiä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja kuvasi sovun mahdollisuuksia arviolla 50/50.

– Kaikki tietävät, miten tärkeä päivä huominen on, Kerry sanoi Lausannessa.

Erimielisyyttä on tiettävästi etenkin Iranin ydinmateriaalin varastoinnista ja talouspakotteiden purkamisen aikataulusta.

Iranin kanssa neuvottelevat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Saksa. Maanantaina Lausannesta poistunut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti tiistaina aamupäivällä palaavansa Sveitsiin ja arvioi, että neuvotteluilla on hyvät onnistumisen mahdollisuudet.

– Eivät varmaankaan sataprosenttiset, mutta mistään ei koskaan voi olla sataprosenttisen varma, Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessa Moskovassa. Hän sanoi uskovansa mahdollisuuksiin, jos yksikään osapuolista ei päätä korottaa panoksia viime hetkellä.

Puolitoista vuotta käynnissä olleiden neuvottelujen tarkoitus on varmistaa, ettei Iran käytä ydinohjelmaansa ydinaseen kehittämiseen. Vastineeksi ydinohjelman rajoittamisesta ulkovallat tarjoavat Iranille talouspakotteiden helpottamista.

Sopimuksen teknisistä yksityiskohdista olisi määrä sopia kesäkuun loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, Reuters