1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tourujoki palautetaan koskeksi – Twitterissä iloitaan

Suunnitelmat Jyväskylän Tourujoen palauttamisesta koskeksi käynnistyvät nyt täydellä teholla. Kaupunginvaltuusto teki eilen lopullisen päätöksen Tourujoen kehittämissuunnitelmasta. Kosken palauttamisesta ja vesivoimalaitoksen lopettamisesta iloitaan Twitterissä.

Kuva: VSU maisema-arkkitehdit Oy

Joen kunnostuksen yleissuunnittelu alkaa tämän vuoden aikana. Koko suunnitelman kustannusarvio on reilusta kolmesta vajaaseen viiteen miljoonaan euroon.  

Tourujoen kehittämissuunnitelman laadinta on aloitettu tammikuussa 2014. Suunnittelualue kattaa koko Tourujoen lähialueineen.

Koskivaihto nousi yllättäen Tourujoen tulevaisuuden ykkösvaihtoehdoksi marraskuussa. Kiristyneiden ympäristösäännösten  ja asutuksen kasvun vuoksi Kankaan voimalaitos olisi tarvinnut nykyistä järeämmät turvavallit. Niiden rakentaminen arvioitiin kalliimmaksi kuin kosken palauttaminen jokiuomaan.

Koskella laaja kannatus

Sekä luottamushenkilöt, viranomaiset että asukkaat ovat asettuneet lähes yksinomaan koskivaihtoehdon kannalle. Tourujoen kehittämissuunnitelman ohjausryhmä päätti tammikuussa esittää joen kunnostamista koskivaihtoehdon mukaisesti.

Luonnosvaiheen jälkeen jokiremontin lähtökohta on, että koski kunnostetaan ja vesivoimalaitoksen toiminta lakkaa. Joen kunnostus alkaa tänä vuonna yleissuunnitelman laatimisella. Mataran alueen kansalaispuiston suunnittelu alkaa vuonna 2016 monien tahojen yhteistyönä.

Toimenpiteistä päätetään erikseen vuosittaisissa investointiohjelmissa. Tourujoen kehittämissuunnitelman kokonaiskustannukset ovat 3,4-4,8 miljoonaa euroa.

Palokkajärven pintaa ei haluta laskea

Tourujoen yläpäässä Palokkajärvellä tehdään tulevasta säännöstelystä selvitys ensi syksynä. Kankaan voimalaitoksen purkamiseen liittyen Tourujoelle kaavaillaan pohjapatoa, jolla säännöstellään Palokkajärven korkeutta.

Palokan osakaskunnan puheenjohtaja Erkki Salmela. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Palokassa ranta-asukkaat ja kalastajat pitävät päätöstä voimalaitoksen purkamista myönteisenä asiana- kunhan järven pintaa ei lasketa nykyisestä.

– Mieluummin alapintaa piätisi saada ylemmäs ja sehän on helposti ratkaistavissa tekemällä sopiva pohjapato jokeen, sanoo Palokan osakaskunnan puheenjohtaja Erkki Salmela ja toivoo, että lohikin nousisi ajan myötä Tourujoen kokeen.

Tourujoki Twitterissä

Tourujoen kunnostussuunnitelmat ovat herättäneet vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa etenkin vuodenvaihteen jälkeen. Jyväskylän kaupunginvaltuuston eilistä päätöstä on muun muassa Twitterissä tuuletettu avoimesti.

"Huh, mikä uutispäivä kaloille ja virtavesille. Jyväskylä purkaa Tourujoen padon ja voimalaitoksen. Joet vapaaksi!" Jasper Pääkkönen

_"Kymijoen vesienhoitoalueella Tourujoki palaa koskeksi. Nyt kunnat ja kaupungit mukaan tippavoimaloiden poistotalkoisiin!" _Manu Vihtonen

"Lohikoskelaisena tämä on maailmankuvan murros -  vapaa Tourujoki!" Ville Elonheimo

"Osataan Suomessa sittenkin purkaa vanhoja turhia patoja!"  S. Niemi

"Mikä uutispäivä! Tourujoki palaa koskeksi ja luonnon taimenta halutaan suojella!" Mari Elal

_"Lohikoski palaa! Hetki sitten Lohikoski Jyväskylässä tuntui muinaishistorialta, yhtäkkiä se voikin olla tulevaisuutta." _Mylläri

"Isot aplodit ja hatunnosto Jyväskylän kaupungille Tourujoen vapauttamisesta. Hyvä päätös." Frank Potatoes