Louna-Jukolassa rikotaan ennätyksiä jo kuukausia ennen kisojen alkua

Suomen suurimmassa urheilutapahtumassa vain yksi työntekijä saa palkkaa. 50 000 kävijän tapahtuma pyörii 1 500 vapaaehtoisen voimin.

urheilu
Mies ruuvaa lautoja.
Louna-Jukolan rakennustöissä kuluu 50 000 ruuvia. Yksi jokaista odotettua kävijää kohden.Kalle Mäkelä / Yle

Paimiossa kesäkuussa suunnistettava Jukolan viesti on tekemässä uuden osallistujaennätyksen. Järjestäjät odottavat paikalle noin 18 000 kilpailijaa. Aiempi ennätys on hieman alle 17 000 suunnistajaa. Kaikkiaan paikalle odotetaan 50 000 kävijää, kertoo Louna-Jukolan viestintävastaava Janne Salmi.

Ruuveja on tähän mennessä kulunut 25 000 kappaletta ja vielä on 25 000 jäljellä.

Kassu Grönlund

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme tekemässä uuden osaanottajaennätyksen. Kun kilpailijoiden lisäksi lasketaan huoltajat, valmentajat ja yleisö, voimme hyvinkin mennä viikonlopun aikana yli 50 000. Sen määrän liikuttelu ja ruokkiminen vaatii ihmisiä ja materiaalia.

Suomen suurin urheilutapahtuma pyörii talkoovoimin. Järjestelyihin kaivataan edelleen lisää talkootyöläisiä. Tällä hetkellä kisan järjestelyihin on ilmoittautunut 900 talkoolaista, mutta järjestäjien tavoitteena on saada mukaan ainakin 600 vapaaehtoista lisää.

– Kisaviikonloppuna meitä tulee olemaan 1 500 vapaaehtoista ja yksi palkattu henkilö eli pääsihteeri, Salmi kertoo.

Vaikka kisojen alkuun on vielä pari kuukautta, vapaaehtoiset ovat jo täydessä työntouhussa. Käynnissä on pöytien, tulostaulujen ja erilaisten telineiden rakentaminen. Jukantien halli muistuttaa lähinnä ylisuurta puutyöluokkaa.

– Lisäksi it-puolella on oma verstaansa, missä on kaapelia kymmeniä kilometrejä ja siihen liittyviä vipstaakeja, kertoo Janne Salmi.

– Ruuveja on tähän mennessä kulunut 25 000 kappaletta ja vielä on 25 000 jäljellä, kertoo työnjohtaja Kassu Grönlund.

Kun kisat ovat ohi, on moni vapaaehtoinen kesälomansa todella ansainnut.

– Voin kuvitella, että on takki tyhjänä. Viimeiset kolme viikkoa ovat kovaa rutistusta. Kun kisat ovat ohi, pitää vielä jaksaa purkuoperaatio. Monelle tulee kesäloma tarpeeseen sen jälkeen, ensimmäistä kertaa järjestelyihin osallistuva Janne Salmi toteaa.

15:30 korjattu nimi.