1. yle.fi
  2. Uutiset

Istuva presidentti häviöllä Nigerian ääntenlaskennassa

Opposition ehdokas Muhammadu Buhari johtaa laskentaa, mutta lopullinen tulos ei ole vielä varma. Sekä oppositio että presidentin puolue ovat epäilleet vilppiä vastustajan tukialueella.

Ulkomaat
Muhammadu Buharin pahvikuva.
Opposition ehdokas Muhammadu Buharin pahvikuva seisoo Kadunan kaupungin kadulla 29. maliskuuta. Nichole Sobecki / EPA

Nigeriassa opposition ehdokas Muhammadu Buhari on kirinyt selvään johtoon viikonlopun presidentinvaalien ääntenlaskennassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Buhari on saanut noin kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin istuva presidentti Goodluck Jonathan, kun enää kolme osavaltiota 36:sta on laskematta.

Mukana eivät ole vielä kaikki äänet istuvan presidentin tukialueelta Etelä-Nigeriasta. Ero on Reutersin mukaan kuitenkin sen verran suuri, että Jonathanin on vaikea enää saavuttaa haastajaansa.

Voittaakseen ensimmäisellä kierroksella ehdokkaan täytyy saada paitsi suurempi äänisaalis, myös vähintään 25 prosentin tuki kahdessa kolmasosassa Nigerian 36 osavaltiosta.

Toiselle kerrokselle mennään, jos kumpikaan ehdokkaista ei täytä ehtoja. Toisen kierroksen voittoon riittää pelkkä ääntenenemmistö.

Oppositio on valittanut epäselvyyksistä ääntenlaskennassa ainakin kahdessa eteläisessä osavaltiossa. Presidentti Jonathanin PDP-puolue puolestaan epäilee vilppiä pohjoisessa, Buharin tukialueella.

Yhdysvaltain ja Britannian mukaan näyttöä prosessin järjestelmällisestä manipuloinnista ei ole, mutta sen sijaan tulosten keskitetyssä kokoamisessa on merkkejä "poliittisesta sekaantumisesta".

Pohjoisen muslimi haastaa etelän kristityn

Vaaleista odotettiin etukäteen tiukimpia sitten vuoden 1999, jolloin Afrikan väkirikkain valtio ja suurin talous siirtyi sotilasvallasta siviilihallintoon.

72-vuotias Muhammadu Buhari on entinen sotilasjohtaja, joka hallitsi Nigeriaa kovin ottein vuosina 1983–1985. Islaminuskoisen Buharin tukialuetta on maan muslimienemmistöinen pohjoisosa. Buhari on vedonnut kampanjassaan nigerialaisten turhautumiseen korruptioon ja arvostellut presidenttiä kyvyttömyydestä saada äärijärjestö Boko Haramia kuriin.

57-vuotias istuva presidentti Goodluck Jonathan puolestaan on kristitty ja kotoisin Nigerian eteläosan öljyntuotantoalueelta. Hän nousi varapresidentin asemasta presidentiksi vuonna 2010 edeltäjänsä kuoltua ja päihitti presidentinvaaleissa Buharin vuonna 2011.

Alun perin presidentinvaalit oli määrä pitää jo helmikuussa, mutta niitä lykättiin kuudella viikolla Boko Haramin vastaiseen taisteluun vedoten. Monet pitivät lykkäystä poliittisena vetona, sillä lisäviikot antoivat hallinnolle aikaa kohentaa mainettaan. Nigerian armeija ja Boko Haramin vastaiseen taisteluun liittyneet naapurimaat ovatkin pystyneet viime viikkoina kaventamaan Boko Haramin hallitsemaa aluetta.

Vaikka iskuissa äänestyspaikoille kuoli viikonloppuna kymmeniä ihmisiä, edellisvaaleihin verrattuna vaalit sujuivat suhteellisen rauhallisesti. Äänestysaikaa piti kuitenkin monin paikoin jatkaa lauantailta sunnuntaille teknisten ongelmien takia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi