1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haminan Energia ja virolaisyhtiö rakentavat yhdessä LNG-terminaalin

Haminan Energia ja virolainen Alexela Varahalduse AS aikovat perustaa yhteisyrityksen, joka vastaa LNG-terminaalin kehittämisestä Haminan satamassa. Tämän hetken tiedon mukaan terminaali voisi aloittaa vuonna 2018.

Kotimaan uutiset
Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan
Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan.Haminan Energia

Haminan Energia on solminut aiesopimuksen virolaisen Alexela Varahalduse AS:n kanssa. Yhtiöt aikovat perustaa yhteisyrityksen, jonka on tarkoitus rakentaa nesteytetyn maakaasun LNG-terminaali Haminan satamaan. Terminaali voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2018.

Alexela Varahalduse AS on Viron Paldiskiin rakennettavan LNG-terminaalin ja sen toimitus- ja jakelupalveluiden kehittäjä. Sekä Haminan että Paldiskin projektit ovat lupa- ja suunnitteluvaiheessa.

Haminassa nesteytettyä maakaasua voitasiin vastaanottaa ja varastoida 30 000 kuutiometrin kokoiseen säiliöterminaaliin, josta se höyrystetään suoraan maakaasun jakeluverkkoon toimitettavaksi asiakkaiden käyttöön. LNG-terminaali palvelisi Itämeren meriliikennettä, maantiekuljetuksia ja teollisuusyrityksiä.

Työ- ja elinkeinoministeriö myötänyt hankkeelle ehdollisesti runsaat 27 miljoonaa euroa investointitukea. Tuki on myönnetty ehdollisena, kunnes Euroopan komissio on hyväksynyt tuen yhteismarkkinoille soveltuvaksi. Tämän vuoksi lopullinen investointipäätös tehdään vasta kuluvan vuoden lopussa.

Alexela Varahalduse AS:n toimitusjohtaja Heiti Hääl sanoo yhtiön tiedotteessa, että yhteistyö Haminan Energian kanssa on heille tärkeä tilaisuus jakaa kokemustaan.

– Olemme aktiivisesti kehittäneet LNG-projektiamme viimeiset seitsemän vuotta ja ratkaisseet lukuisia asioita, joita Haminan LNG-projektissa varmasti kohdataan, liittyen muun muassa tutkimus- ja tuotekehitys- sekä ympäristöasioihin sekä kaupallisiin ja logistisiin seikkoihin, kommentoi Hääl.

Lue seuraavaksi