1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulihaukastako apu räkättituhojen kanssa taisteleville marjatiloille? "Kaikki keinot ovat tervetulleita"

Suomen merkittävimmässä marjanviljelymaakunnassa Pohjois-Savossa ammuttiin viime kesänä poikkeusluvilla lähes 10 000 räkättirastasta. Nyt tarkoituksena on etsiä tuhojen torjuntaan pehmeämpiä keinoja.

Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Pohjois-Savon marjatiloilla on ryhdytty selvittämään pehmeämpiä keinoja räkättirastaiden aiheuttamien tuhojen torjumiseksi.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ja lintuyhdistys Kuikka pohtivat, voisiko tuulihaukoista olla nykyistä enemmän apua räkättien karkottamisessa. Jo aikaisemmin on havaittu, että lähistöllä pesivä tuulihaukka voi vähentää rastaiden aiheuttamia marjatuhoja.

Rastaat ja jotkin muut linnut aheuttavat mansikoita nokkimalla ja ulosteillaan paikoitellen merkittävää vahinkoa etenkin kesän ensimmäisille mansikoille. Aamuinen ammuskelu on saattanut tuottaa myös harmia marjatilojen naapureille.

Esimerkiksi viime kesänä Pohjois-Savossa ammuttiin poikkeusluvilla 9 600 räkättirastasta. Lupia haettiin yli 25 000 yksilön ampumiseen ja riistakeskus myönsi luvat yli 14 000 rastaan eliminoimiseen.

Tuulihaukan karkotustehosta ehkä tutkimusta

Marjanviljelijöille järjestetään Suonenjoella viikon kuluttua tiistaina tilaisuus, jossa lintuyhdistyksen asiantuntijat opastavat tuulihaukan pesäpönttöjen rakentamisessa ja sijoittelussa. Samalla on tarkoitus keskustella mahdollisuudesta rengastaa tuulihaukkoja marjatiloilla ja tehdä tutkimusta niiden todellisesta karkotusvaikutuksesta.

Kaikki keinot, millä ampumista saadaan vähennettyä, ovat tervetulleita.

Hanna Sarja

– En usko, että tuulihaukat yksinään pystyvät tätä ongelmaa ratkaisemaan. Kuitenkin kaikki keinot, millä ampumista saadaan vähennettyä, ovat tervetulleita, sanoo Hanna Sarja lintuyhdistys Kuikasta.

Suomessa pesii arviolta 7 000–8 000 tuulihaukkaparia. Pohjois-Savossakin pesii todennäköisesti satoja pareja.

Pohjois-Savo on Suomessa merkittävin marjanviljelyalue. Koko maan sadosta maakunnassa viljellään lähes kolmannes.

Pesäpönttöjen tekemisessä ja sijoittelussa opastetaan Suonenjoella Futurian auditoriossa tiistaina 7. huhtikuuta kello 16 alkaen.