1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Miljardipotti varmistui – maailman suurin havusellutehdas tulee

Metsä Groupin aikeet rakentaa Suomen suurin ja nykyaikaisin sellutehdas Äänekoskelle muuttuivat todeksi. Vuosi sitten julkistettu hanke vaihtuu nyt rakennusurakaksi. Maailman nykyaikaisin ja omavaraisin tehdas on tarkoitus käynnistää vuoden 2017 loppupuolella.

Tältä näyttää tuleva tehdas havainnekuvan perusteella. Kuva: Sweco

Metsä Group pudotti uutispommin keskelle irtisanomisten ja yt-neuvotteluiden Suomea huhtikuun 23. päivä noin vuosi sitten. Yhtiö ilmoitti aloittaneensa 1,2 miljardin euron modernin sellutehtaan suunnittelun Äänekoskelle. Metsä Group nimesi suunnittelukohteen biotuotetehtaaksi.

Jymyuutista ennen metsäalaa kuvattiin monissa kommenteissa auringonlaskun alaksi. Metsäteollisuus oli lopettanut monia tehtaita paperin kysynnän romahdettua. Globalisaation ja digivallankumouksen seurauksena metsäteollisuus erikoistui ja tehosti toimintojaan.

Kymmenisen vuotta sitten velkainen Metsäliitto päätti luopua paperiteollisuudesta ja keskittyä puunhankintaan, puutuotteisiin, selluun, kartonkiin ja pehmopapereihin. Etenkin Aasian markkinoilla wc-paperin kulutus on kasvanut voimakkaasti.

Läksyt tehty hyvin

Uuden tehtaan suunnittelusta vastaa Sweco Industry Oy ja Sweco Rakennetekniikka Oy. Päälaitteistot toimittavat Valmet Oy ja Andritz Oy.

Tehdasalue on valmisteltu rakennustöitä varten.

Kari Jordan

Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan totesi tiedotustilaisuudessa, että vuosi sitten ilmoitetun hankkeen läksyt on hyvin tehty, sillä varsinainen päätös perustuu pitkälti vuoden takaisiin faktoihin. Investoinnin arvo tosin nousi vuodessa 1,1 miljardista 1,2 miljardiin euroon.

– Meillä on takanamme työntäyteinen vuosi, jonka aikana hanketta on edistetty määrätietoisesti alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tehdasalue on valmisteltu rakennustöitä varten, ympäristö- ja muut rakentamiseen tällä hetkellä tarvittavat luvat on saatu, hankkeen rahoitusratkaisut on sovittu ja pääkumppanien valinnat tehty. Yhteistyö niin viranomaisten kuin muiden hankkeeseen osallistuneiden tahojen kanssa on ollut avointa ja rakentavaa, totesi Jordan.

Lahja 30 vuotiaalle tehtaalle

Biotuotetehdas on Metsä Groupille luonteva jatko korjatulle strategialle. Uuden tehtaan syntypäätös on samalla lahja 30 vuotta 14. huhtikuuta täyttäneelle nykyiselle sellutehtaalle. Mikäs sen parempi lahja, kuin tehtaan täydellinen uudistaminen. Ja vastikään lauantaina 21. maaliskuuta tehtaalla juhlittiin 13. miljoonannen sellutonnin valmistumista.

Biotuotetehdas on jättipotti riutumassa olleelle Äänekoskelle, työttömyyden piinaamalle Keski-Suomelle ja Nokian hiipumista surevalle Suomelle.

Äänekoski valikoitui uuden sukupolven sellutehtaan paikaksi monista syistä. Äänekosken nykyinen vuonna 1985 startannut sellutehdas on Metsä Groupin tehtaista ensimmäisenä ns. loppuun ajettu. Pitkäkuituisen havusellun kasvanut tarve ja hyvä hinta maailmalla tukee uutta tehdasta. Samoin kuin Keski-Suomen riittävä puunhankinta-alue.

– Pohjoisen havusellun kysynnän vakaa kasvu maailmanlaajuisesti on investoinnin keskeisin peruste, vahvistaa pääjohtaja Jordan.

Havusellusta valmistettu kartonki menee hyvin kaupaksi maailman pakkausmarkkinoilla. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Verkkokauppa kartongin suurkuluttaja

Kartonkia tarvitaan maailmalla entistä enemmän pakkauksiin. Havusellusta valmistetut kartongit ovat tulleet suomalaisille tutuiksi muun muassa verkkokauppojen lähettämistä pahvipakkauksista.

Biotuotetehdas on monella mittarilla mitattuna sangen merkityksellinen. Yksittäisenä teollisuusinvestointina se on suurin Suomen sisällä tähän mennessä. Maailman suurin sellutehdas APRIL Indonesiassa tuottaa vuodessa 2,9 miljoonaa tonnia selluloosaa vuodessa.

Uudella tehtaalla Metsä Group nousee maailman TOP-10 –listalle 1,3 miljoonan tonnin vuosituotannolla. Samaa sarjaa ovat CMPC:n tehdas Chilessä sekä Suzanon ja Fibrian tehtaat Brasiliassa. Äänekosken nykyinen tehdas tuottaa puoli miljoonaa tonnia vuodessa.

Metsä Fibreä aikaisemmin suomalaiset metsäjätit Stora Enso ja UPM ovat päässeet tehtaillaan tuotannolliseen miljoonakerhoon, mutta toisenlaisella strategialla: ulkomaisilla tehtailla. Stora Enson tehdas Uruguayssa vihittiin käyttöön viime syyskuussa. Se tuottaa vuodessa 1,3 miljoona tonnia sellua eli saman verran kuin tuleva Äänekosken tehdas. Samaa kokoluokkaa on UPM Uruguayssa vuonna 2007 avattu tehdas.

Kaivattua työtä tuhansille

Kaikkein eniten Äänekoskella ja laajalla lähiseudulla iloitaan siitä, että tehdas takaa suoraan tai välillisesti palkkapussin jopa 2 500 henkilölle. Itse tehtaalle tulee kehittyneen automaation takia saman verran väkeä kuin nytki eli noin 200. Tehtaan työllistävä vaikutus koko arvoketjussa puunkorjuusta kuljetukseen, tehdastuotantoon ja valmiiden tuotteiden kuljetukseen on laskettu 2 500 työpaikan arvoiseksi. Niistä 1 500 on uusia työpaikkoja.

Vertailun vuoksi: sotien välissä vuonna 1946 metsäteollisuus työllisti 200 000 henkilöä. Vuonna 2002 se työllisti 69.000 suomalaista ja 2011 enää 50 000 henkilöä sisältäen sekä massa- ja paperiteollisuuden sekä puutuoteteollisuuden työpaikat.

Harvinaisen nopea tehtaan synnytys

Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan synnytys on sujunut harvinaisen sukkelaan. Pääjohtaja Kari Jordan kertoi, että tehtaan suunnittelu alkoi jo vuonna 2012 eli pari vuotta ennen ensimmäistä julkituloa 2014 keväällä. Yhtiö ilmoitti sijoittavansa 1,1 miljardia euroa Äänekoskelle 23. huhtikuuta 2014. Ivestointia voidaan pitää rohkeana päätöksenä, sillä Metsä Fibren vuotuinen liikevaihto on noin 1,3 miljardia euroa.

Vielä helmikuussa 2014 Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan kertoi Kauppalehdessä, että Äänekosken sellutuotannon jatkopäätöksiä tehdään vasta 5-10 vuoden kuluttua.

Ennen investointipäätöstä monen asian oli loksahdettava paikalleen. Yhtiö seurasi tarkkaan maailmantaloutta, rahoitusmarkkinoita ja toimintaympäristöä. Lisäksi arvioitiin ympäristövaikutukset ja yhteistyötahot sekä hoidettiin kaavoitus, luparumba ja logistiikka. Ja kun kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, Metsä Group päätti toteuttaa tehdashankkeen.

Uusi tehdas tarjoaa runsaasti työtä puunkorjuuseen ja -kuljetukseen. Kuva: Pasi Takkunen / Yle