Yhdysvalloissa homovastaisena pidettyyn uskonnonvapauslakiin kaivataan muutoksia

Uskonnonvapauslain vastustajien mielestä esimerkiksi kukkakauppiaan ei tarvitsisi myydä kukkia homoparin häihin Indianassa.

Ulkomaat
Protesti osavaltion senaatin edustalla.
Protesti Indianan osavaltion senaatin edustalla.Reuters

Indianassa Yhdysvalloissa uusi uskonnonvapauslaki aiheuttaa laajaa keskustelua BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Laki hyväksyttiin viime viikolla osavaltiossa.

Uusi laki RFRA (Religious Freedom Restoration Act) estää osavaltiota rajoittamasta ihmisten oikeutta uskonnon harjoittamiseen. Indianan kuvernöörin Mike Pencen mukaan laki ei kuitenkaan ole syrjivä.

Asiasta on noussut suuri kohu ja monet julkisuuden henkilöt, yritykset ja urheiluyhteisöt ovat varoittaneet viranomaisia siitä, että laki mahdollistaa homoseksuaalien syrjinnän. Yritykset voisivat uuden lain perusteella kieltäytyä palvelemasta homopareja omistajiensa uskontoon vedoten. Lain vastustajiin on liittynyt esimerkiksi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Lain vastustajien mielestä esimerkiksi kukkakauppiaan ei tarvitsisi myydä kukkia homoparin häätilaisuuteen. Vastustajat uskovat, että laki tarjoaa homoliittojen vastustajille uuden väylän taisteluun. Homoliitot tulivat laillisiksi Indianassa viime vuonna. Lain kannattajien mielestä laissa on kyse uskonnon vapaudesta ilman rajauksia.

Indianan johtopoliitikot ovat luvanneet muuttaa lakia, mutta vielä ei tiedetä, minkälaisia muutoksia lakiin on tulossa.

20 Yhdysvaltain osavaltiossa on hyväksytty jo kyseinen laki. Yhdysvalloissa on käyty laajaa keskustelu uskonnonvapaudesta. Keskustelua on kiihdyttänyt tasa-arvoisen avioliittolain yleistyminen maan osavaltioissa.