Autokamera voi käräyttää myös kuvaajan – "Keskitytään mieluummin liikenteeseen"

Autokameroiden määrän arvioidaan kasvavan. Parhaimmillaan videoista voi olla apua rikoksen selvittämisessä, mutta pahimmassa tapauksessa kuski voi itse syyllistyä rikkeisiin.

ilmiöt
Autokamera kuvaa liikennettä.
Juha-Petri Koponen / Yle

Auton tuulilasille sijoitettavat kamerat ovat yleistyneet Suomessa. Kameroiden tallentamia videoita hurjista liikennetilanteista lataillaan nettiin ja joskus niistä kiinnostuvat myös viranomaiset.

Videoista voi olla apua todistusaineistona rikos- tai onnettomuustapauksissa.

– On joitakin tapauksia, joissa onnettomuusautossa on ollut kamera. Siitä on selkeää hyötyä, kun selvitetään tapahtumien kulkua, kertoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Poliisihallituksen liikenneturvallisuusyksikön esimies poliisiylitarkastaja Risto Lammi huomauttaa, että joskus autosta kuvatuista videoista näkyy myös kuvaajan törttöilyjä. Nettiin videoita lataava saattaa ajatella näyttävänsä vain toisen osapuolen mokailua, mutta aina kuvaajakaan ei ole puhdas pulmunen, Lammi muistuttaa.

Poliisi: kansalainen ei ole liikenteen valvoja

Poliisin mukaan liikenteessä kuvaaminen ei ole täysin ongelmatonta.

– Kansalaisesta ei tule kameran myötä liikenteen valvojaa, muistuttaa poliisiylitarkastaja Risto Lammi.

Se, mitä materiaalia näistä kameroista ladataan nettiin, on ihan oma kysymyksensä

Kalle Parkkari

Lammin mukaan autokameran käytössä tulisi muistaa muutamia turvallisuuteen ja laillisuuteen liittyviä seikkoja. Kamera on kiinnitettävä niin, ettei se häiritse näkyvyyttä. Kuljettajan täytyy keskittyä ajamiseen, joten kameraa ei pidä räpeltää autoillessa.

Lammi muistuttaa myös, että kuvaamiseen voi liittyä kysymys yksityisyyden suojasta. Esimerkiksi toisten pihoja ei saisi kuvata.

– Teoriassa on mahdollista loukata yksityisyyttä, vaikka se ei ole todennäköistä, sanoo Risto Lammi.

– Se, mitä materiaalia näistä kameroista ladataan nettiin, on ihan oma kysymyksensä, vahvistaa liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

"Keskitytään mieluummin liikenteeseen"

Kameroiden määrästä suomalaisten autoissa ei ole juurikaan tietoja. Esimerkiksi poliisilta ja Liikennevakuutuskeskukselta arvioidaan kuitenkin, että määrä on kasvussa.

Yhden kameramyyjän, Motonetin, tuotepäällikkö Karri Flemmingin on arvioinut, että kameroita olisi myyty Suomessa viime vuonna 30 000 kappaletta. Flemmingin arvio perustuu mm. tukkumyyjiltä saatuihin tietoihin.

He haluavat kuvata törkeitä ohituksia, se on tämän päivän villitys.

Pentti Tiainen

Myös ammattiautoilijoille autokamera on yhä useammin matkaseuralainen, arvioi puheenjohtaja Pentti Tiainen raskaan liikenteen ammattilaisia edustavasta Rahtarit ry:stä.

– Hinta on tippunut ja osa laittaa näitä ikkunoille. He haluavat kuvata törkeitä ohituksia, se on tämän päivän villitys. YouTubessahan näitä riittää, sanoo Tiainen.

Tiainen arvioi, että videoista voi olla hyötyä onnettomuustilanteissa, mutta suhtautuu itse epäillen liikenteen kuvaamiseen.

– Osa haluaa kuvata ja osa vastustaa. Itse olen sitä mieltä, että keskitytään mieluummin liikenteeseen ja jätetään kuvaaminen muille.