Helsinki imee työikäistä väkeä – byrokratia jarruttaa ulkomaisen työvoiman saantia

Helsingin seudulla 30-44-vuotiaita on nyt viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin muualla maassa. Myös lapsia ja nuoria on muuta maata enemmän. Väkeä tulee paitsi kotimaasta myös muualta Euroopasta. Helsingin seudun kauppakamarin mukaan maahanmuuttoa hidastaa kuitenkin byrokratia.

Kotimaa
Helsingin Aleksanterinkatu.
Yle

Helsingin seudulla asuu yhä enemmän työikäistä väkeä muuhun maahan verrattuna.

Helsingin seudun kauppakamarin mukaan pääkaupunkiseudulla on 30-44-vuotiaita viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin muualla maassa. Myös lapsia ja nuoria on muuta Suomea enemmän.

Sen sijaan yli 60-vuotiaita on nelisen prosenttiyksikköä vähemmän kuin muualla Suomessa.

Erot ovat kasvaneet viime vuosien myötä ja esimerkiksi viime vuonna pääkaupunkiseudulla eniten kasvoi nimenomaan 30-44-vuotiaiden työikäisten määrä.

Väestönkasvua selittää osaltaan maahanmuutto. Pääkaupunkiseudun muuttovoitosta 7600 tuli maahanmuuton ja 5000 kotimaan sisäisen muuton myötä.

Byrokratia työvoiman jarruna

Kauppakamarin mukaan Suomi tarvitsee maahanmuuttoa yhä enemmän, jotta työvoiman riittävyys voidaan taata sekä yksityisellä että julkiselle puolella.

Viime vuonna suurin osa, 60 prosenttia ulkomaisesta muuttovoitosta tuli Euroopasta. Kärkisijaa pitävät virolaiset.

Maahanmuutoa jarruttaa kuitenkin suomalainen byrokratia.

Helsingin seudun kauppakamarin koulutusasioiden päällikkö Markku Lahtinen ehdottaa, että metropolialueelle perustettaisiin työperäisen maahanmuuton neuvonta- ja ohjauspiste. Kokemuksia on mm. Amsterdamista, Kööpenhaminasta ja Oslosta, joissa lupa-asiat saadaan vireille ja päätökseen nopeasti, Lahtinen perustelee.

Kauppakamari vaatii myös EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien ammattilaisten saatavuusharkintamenettelyn purkamista.