Kokkola joutuu pelastamaan pesulayhtiönsä lainalla

Kaupunki paikkaa tuoreen laitospyykkiyhtiönsä surkeaa rahatilannetta. Raskaat alkuinvestoinnit ja tuottojen hidas kertyminen vanhojen sopimusvelvoitteiden vuoksi uhkasivat viedä yhtiön konkurssiin. Kaupunginhallitus myöntää pesulayhtiölle 200 000 euron pääomalainan.

Kotimaa
Mies käsittelee lakanoita pesulassa
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan ja sairaanhoitopiirin yhteisesti omistama jättipesula teki viime vuonna raskaan tappion, tulos painui jopa 400 000 euroa miinukselle. Syynä tappioon olivat suuret alkuinvestoinnit tiloihin sekä se, että kaupunki ei siirtänyt vanhuspalveluiden pyykkejä yhtiölle luvatussa aikataulussa.

Myös yhtiön osakepääoma eli 100 000 euroa oli heti alkuun alimitoitettu investointeja ajatellen.

Pesulatoiminta käynnistyi vuoden 2014 loppukesästä Yrittäjäntiellä Kokkotyö-säätiön pesulan vieressä. Heti alussa sairaanhoitopiiri Kiuru, Jyta ja Kokkolan terveyskeskus ohjasivat pyykkinsä yhtiöön.

Kokkolan vanhuspalveluiden pyykit ohjataan kuitenkin yhtiölle vasta toukokuun alusta. Näistä pyykeistä kertyy pesulayhtiölle 15 000 euroa jopa joka kuukausi.

Talousjohtaja Jari Saarinen huomauttaa, että yhtiön alkutaipaleelle on osunut vaikeuksien suma, mutta keskitetty pesulatoiminta maksaa itsensä takaisin jatkossa.

– Pesulayhtiöllä on virityksiä laajentua maakunnan suuntaan, esimerkiksi Kallion kuntayhtymän pyykkien hoitamisesta ovat neuvottelut vielä kesken. Myös Pietarsaaren suuntaan on selvityksiä, kertoo Saarinen.

Kokkola haluaa, että toinen omistaja eli sairaanhoitopiiri osallistuu talouden paikkaamiseen yhtä suurella summalla. Kokkotyö-säätiön omistusosuus yhtiössä on sen verran pieni, ettei säätiöltä odoteta lainoitusta yhtiöön.

Lainapäätös menee vielä kaupunginvaltuuston punnittavaksi.