1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Vaaliennakko: Keskusta uskoo vahvasti vaalivoittoon

Keskusta on kaikkien mittausten perusteella matkalla kohti huhtikuun 19. päivän vaalivoittoa myös Vaasan vaalipiirissä. Keskustavaikuttajat luottavat yleiseen nosteeseen, joka on myös herättänyt entiset puolueen kannattajat ja tuonut heidät "kotiin".

Keskustan kauhavalaisehdokas Antti Kurvinen avasi oman vaalikahvilan Kauhavalla. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Keskustan huima valtakunnallinen noste ei voi olla näkymättä puolueen ydinalueella. Ennakkoarvioissa keskustan lasketaan nostavan paikkamääränsä Vaasan vaalipiirissä nykyisestä neljästä takaisin kuuteen. Huimimmat arviot ovat jopa väläytelleet seitsemää paikkaa. Joka tapauksessa voitto tuntuu jo taputellulta.

– Ei sitä vaalivoittoa odoteta, se pitää tehdä, muistuttaa Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Erkki Hänninen.

– Voihan olla, ettei voitto ole vaali-iltana ihan niin suuri kuin nyt näyttää. Mutta siitä ei ole epäilystä, etteikö Juha Sipilä saisi tehtäväkseen hallituksen muodostamista. Ei siihen väliin voi enää mitään muuttujaa tulla, vakuuttaa puolestaan pitkän linjan keskustavaikuttaja, entinen päätoimittaja Kari Hokkanen.

Edellisvaaleissa keskustan kannattajien sanottiin passivoituneen, nyt he ovat hereillä. Oikeastaan he ovat monen mielestä palaamassa "kotiin".

Jopa yli 60 prosentin kannatus

Neljä vuotta sitten käydyt eduskuntavaalit olivat keskustalle valtava pettymys. Etelä-Pohjanmaalla sitä kutsuttiin "katastrofiksi", sillä maakunta sai läpi vain kaksi edustajaa entisten neljän sijaan. Keski-Pohjanmaa sai sentään läpi entiseen malliin kaksi edustajaa.

– Nyt palataan tuttuihin lukuihin. Etelä-Pohjanmaalta menee läpi neljä ja Keski-Pohjanmaalta kaksi, sanoo Hokkanen. Myös Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Erkki Hänninen uskoo, että Keskustan lisäpaikat tulevat Etelä-Pohjanmaalle.

Keskustan kannatus on äärimmäisen vahvaa monessa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kunnassa, reilusti yli 50 prosenttia äänestää keskustaa. Viime vaaleissa Toholampi oli ainoa, jossa keskusta sai yli 60 prosentin kannatuksen, mutta tänä keväänä näitä kuntia tulee olemaan selvästi enemmän.

Keskusta tarvitsee kuitenkin ääniä myös maakuntakeskuksista.

– Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että kannatus nousee myös isoimmissa kunnissa, muistuttaa Hokkanen, joka pitää kotikuntaansa Seinäjokea avainasemassa.

Vaasan seutu on keskustalle vaikeaa aluetta. Viime vaaleissa keskustaa äänesti 4 prosenttia vaasalaisista. Tälläkään kerralla Vaasasta ei löytynyt ehdokasta, mutta lähin on laihialainen Tapio Nyysti. Vaasaa ei kuitenkaan pidetä kokonaan menetettynä alueena, nytkin keskustan ehdokkaat kampanjoivat Vaasassa ahkerasti. 

– Aikoinaan myös esimerkiksi Anneli Jäätteenmäki ja Rose-Marie Björkenheim keräsivät runsaasti ääniä Vaasasta ja uskon, että tässä ilmapiirissä kannatus kasvaa sielläkin, toteaa Hokkanen.

Hokkasen lista

Mikäli keskusta saa kuusi paikkaa eduskuntaan, se tarkoittaa siis kahta enemmän kuin nyt. Istuvien edustajien Mikko Savolan, Lasse Hautalan, Mika Lintilän ja Tuomo Puumalan asemaa eivät arvioijat uskalla horjuttaa. Kahdesta lisäpaikasta käydään mielenkiintoinen kamppailu. Piirien toiminnanjohtajat eivät ehdokkaita paremmuusjärjestykseen laita, mutta sen voi kyllä tehdä keskustalainen valtuutettu, professori Kari Hokkanen.

Hän listaa vahvimmiksi entisen nuorisojärjestön kauhavalaisen puheenjohtajan Antti Kurvisen, entiset kansanedustajat Paula Sihdon ja Juha Miedon sekä uusimpana kasvona seinäjokelaisen Pasi Kivisaaren. 

– Kurvinen sai varsin hyvän äänimäärän jo viime vaaleissa. Hänellä on iso kotikunta ja valtakunnallista yleistä tunnettavuutta. Entiset kansanedustajat ovat myös lähtökohtaisesti tunnetumpia sekä Mieto että Sihto. Heillä on mahdollisuudet molemmilla ja käyvät erittäin kovaa kampanjaa. Ja Seinäjoella Pasi Kivisaari on uusi kasvo, mutta hänellä on takanaan erittäin vahvat tukijat, listaa Hokkanen.

Varteenotettavina niminä keskustan listalla voidaan varmasti pitää myös esimerkiksi Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoskea, joka saattaa saada ääniä myös Keski-Pohjanmaalta, sillä hänellä on Perhossa maitotila. Teuvalta on myös ehdolla piirin puheenjohtaja Esko Lehtimäki.

Joka tapauksessa keskusta vienee pari paikkaa kokoomukselta, kristillisiltä tai perussuomalaisilta. Ja kun jaossa on 16 paikkaa 17 sijaan, kaikki kolme edellämainittua saattavat olla vaalien häviäjiä vaalipiirissä. Keskustan voittoa ei taida mikään horjuttaa. Paitsi äänestäjä.