Vasemmistoliitto uskoo edelleen kahteen paikkaan Lapissa

Vasemmistoliitto tavoittelee kevään eduskuntavaaleissa kahta paikkaa Lapista. Puolueen toiveita nostavat edellistä kertaa paremmin onnistunut ehdokasasettelu, viime vuonna saatu voitto EU-vaaleissa ja muista erottuva linja talouspolitiikassa.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Neljän vuoden takaiset eduskuntavaalit olivat vasemmistoliitolle sen historian heikoimmat Lapissa.

Puolue menetti toisen kansanedustajan paikan ja putosi perussuomalaisten taakse kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Vasemmistoliitto sai noin 16 600 ääntä, kun vuonna 2007 ääniä tuli noin 22 300.

Tämän kevään vaaleihin puolue on asettanut tavoitteeksi kaksi kansanedustajan paikkaa. Menestystoiveita nostaa viime vuoden EU-vaaleissa saatu ensimmäinen vaalivoitto kahdeksaantoista vuoteen. Lapissa vasemmistoliitto sai reilun 14 prosentin kannatuksen.

Edellisissä eduskuntavaaleissa puolueen ehdokasasettelu epäonnistui osin siksi, että Esko-Juhani Tennilä ilmoitti niin myöhään, että ei lähde ehdokkaaksi. Niinpä kemijärveläinen Markus Mustajärvi ja kemiläinen Sari Moisanen keräsivät valtaosan puolueen äänimäärästä.

Puolue selittää edellisen kerran rökäletappiota myös perussuomalaisten nousulla.

Ehdokasasettelussa leveämmät hartiat

Tällä kertaa ehdokasasetteluun on saatu leveämpiä hartioita. Mustajärven ja Moisasen lisäksi esimerkiksi puoluesihteeri Marko Varajärvi on ehdolla Lapissa. Kärkikolmikko on onnistunut ainakin rahoituksen hankinnassa. Jokaisen vaalibudjetti on yli 20 000 euroa.

Lapin piirin toiminnanjohtaja Kati Tervo on tyytyväinen myös siihen, että puolueen vaaliohjelma erottuu muista puolueista. Muista poiketen vasemmistoliitto kannattaa velkaelvytystä.

Oliko vaaliliiton torjuminen virhe?

Ylen viime viikolla julkistaman mielipidekyselyn tulokset eivät olleet vasemmistoliitolle rohkaisevia. Kyselyssä sen toinen paikka vaikuttaa aika epätodennäköiseltä.

Tilanne näyttäisi paremmalta, jos puolue olisi solminut vaaliliiton. Se ei kuitenkaan tarttunut vihreiden tarjoukseen. Tervon mukaan puolueen johto on päättänyt, että liittoja ei näissä vaaleissa tehdä.

Pyyhettä ei ole kuitenkaan heitetty kehään. Tervo muistuttaa, että esimerkiksi äänestysaktiivisuus ratkaisee paljon. Korkea äänestysprosentti on perinteisesti satanut vasemmiston laariin.

Eniten ehdokkaita kaupungeista

Vasemmistoliitto lähtee vaaleihin täydellä 14 ehdokkaan listalla. Eniten puolue on asettanut ehdokkaita Rovaniemeltä, josta se sai viime eduskuntavaaleissa eniten ääniä, kaikkiaan 3 657.

Rovaniemeltä ovat ehdolla Jarmo Huhtala, Marianne Ikävalko, Ville Luotola, Eeva Pistokoski ja Vesa Puuronen,

Toiseksi eniten ääniä vuonna 2011 tuli Kemistä, yhteensä 3 416. Kemistä ovat ehdolla viime kerralla varalle valittu Sari Moisanen ja Sari Ekorre-Nummikari, jonka isä Mikko Ekorre oli vasemmistoliiton edeltäjän, SKDL:n, kansanedustaja kaksi kautta.

Puoluesihteeri Varajärvellä on talo Kemissä, mutta hän asuu Helsingissä. Istuva kansaneustaja Markus Mustajärvi asuu Savukoskella.

Lisäksi ehdolla ovat Utsjoelta Anni Ahlakorpi, Inarista Matti Luukkonen, Kemijärveltä Juha Pikkarainen, Torniosta Tarja Tapio ja Kittilästä Inkeri Yritys.