7 pienryhmää ponnistaa vaaleja kohti Kaakkois-Suomessa

Itsenäisyyspuolue on ehdokasmäärältään suurin pienpuolue Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Puolueen listalta löytyy kahdeksan nimeä.

vaalit
Henkilö äänestykopissa.
Tiina Jutila / Yle

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on mukana seitsemän eduskunnan ulkopuolista ryhmää. Muutos 2011-puolueella on tosin eduskunnassa kansanedustaja James Hirvisaari. Hirvisaari valittiin vuonna 2011 eduskuntaan perussuomalaisten listalta, mutta myöhemmin hänet erotettiin puolueesta. Hirvisaari liittyi Muutos 2011 puolueeseen ja perusti yhden miehen eduskuntaryhmän.

Muutos 2011 lähtee tämän kevään vaaleihin neljän nimen listalla. Vuonna 2011 puolueella oli Etelä-Savossa yksi ehdokas ja puolue sai kasaan 0,1 prosentin kannatuksen. Kymen vaalipiirissä sen sijaan Muutos 2011 sai pienpuolueista eniten kannatusta, 0,3 prosenttia. Toiseksi eniten entisessä Kymen vaalipiirissä ääniä viime vaaleissa kerännyt Teemu Lavikka on mukana myös nyt. Puolueesta kerrotaan, että viime vaaleissa toiminta oli aktiivisempaa, mutta nyt ehdokkaat ovat levällään ympäri uutta vaalipiiriä eivätkä ilmeisesti edes tunne toisiaan. Puolue lähteekin maltillisin tavoittein, mutta Uudellamaalla tavoitteena on saada läpi ainakin yksi edustaja.

Itsenäisyyspuolue lähtee vaaleihin kahdeksan nimen listalla. Vuoden 2011 vaaleissa Etelä-Savossa kannatus oli 0,2 prosentin luokkaa. Entisessä Kymen vaalipiirissä kannatus oli 0,1 prosenttia. Vaikka kannatus laahaa alhaalla eikä omaa kansanedustajaa ole koskaan ollut, löytyy puolueen listoilta puolueen asiaan uskovia yrittäjiä kuten esimerkiksi Aarno Kaikko.

Piraattipuolueen tavoite moninkertaistaa kannatus

Piraattipuolueella puolestaan on viiden nimen lista. Kannatus viime vaaleissa Etelä-Savon entisessä vaalipiirissä oli 0,3 prosenttia. Entisessä Kymen vaalipiirissä kannatus oli puolestaan 0,2 prosenttia. Puolue tavoittelee Kaakkois-Suomen vaalipiirissä moninkertaistavansa kannatuksensa. Vaalikeväänä puolueelta on nähty julkisuustemppuja. Ylen vaaligalleriahaastattelussa inarilainen kansanedustajaehdokas puhui kuolleesta gerbiilistään ja esimerkiksi Mikkelissä Ylen vaalipaneelissa lavalle tunkeutui kesken paneelin omin luvin piraattipuolueen ehdokas.

Suomen Kommunistinen Puolue lähtee vaaleihin viiden nimen listalla. Etelä-Savossa vuoden 2011 vaaleissa kannatus oli 0,1 prosenttia. Suomen Työväenpuolueella on tämän kevään vaaleissa yksi ehdokas. Vuoden 2011 vaaleissa sekä Etelä-Savossa että entisessä Kymen vaalipiirissä puolue keräsi muutamia kymmeniä ääniä, mutta kannatusprosentti oli 0. Samoin 0 prosentin kannatuksella edellisvaaleissa oli Kommunistinen Työväenpuolue, jolla on nyt listallaan kaksi ehdokasta mukana. Eduskuntaan pyrkii myös Sanna Hirvonen valitsijayhdistyksestään.