Poliisille on tulvinut talousrikosilmoituksia

Erityisesti törkeitä verorikoksia päätyy aiempaa enemmän viranomaisten tietoon. Poliisi kirjasi viime vuonna ennätykselliset yli 1 800 ilmoitusta talousrikoksesta.

talous
Poliisin merkki poliisitalon seinässä.
Yle

Verohallinnosta kerrotaan, että kuluneen vuosikymmenen aikana viranomaiset ovat päässeet aiempaa paremmin talousrikollisten jäljille. Vuonna 2005 poliisi kirjasi kaikkiaan 1 551 uutta talousrikosilmoitusta ja viime vuonna 1 817.

– Selkeä trendi on se, että määrä ja vakavuusaste ovat kasvaneet, nimenomaan veropetosten törkeät tekomuodot, Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo.

Kyse on törkeistä veropetoksista, kirjanpitorikoksista ja velallisen rikoksista.

– Törkeiden veropetosten osuus on kaikista veropetoksista 80 prosenttia.

Marttisen mukaan tuloksista on kiittäminen tällä hallituskaudella harmaan talouden torjuntaan vuosittain myönnetty 20 miljoonan euron lisärahaa. Potilla on saatu lisäkäsiä tutkimaan vakavaa verovilunkia. Harmaa talous on muita yleisempää ravintola-, rakennus-, siivous- ja kuljetusaloilla.

– Työvoimavaltaiset toimialat korostuu näissä tilastoissa. Trendinä on myös se, että kansainvälistyminen näkyy, Janne Marttinen muotoilee.

Kansainvälistymisellä Marttinen viittaa Suomessa toimiviin ulkomaisiin yrityksiin, joilla on ulkomaalaisia työntekijöitä. Myönteisenä ilmiönä Marttinen mainitsee rakennusalalla tapahtuneet muutokset: veronumerot ja tilaajavastuulaki ovat hillinneet epärehellistä yritystoimintaa. Laki velvoittaa rakennustyön tilaajan pyytämään ja urakoitsijan toimittamaa tietoa, joista näkyy, että "paperit ovat kunnossa".

Rikosilmoitus ei sellaisenaan tehoa harmaaseen talouteen, mutta Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttisen mukaan verohalllinnon käsistä eteenpäin luovutetuista verovilppitapauksista harvassa syytteitä lopulta hylätään. Yksikön tilastoja on koottu Harmaa talous – valvontatilastoja 2014 -julkaisuun.