1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeen rakennetaan toinen toistaan suurempia aurinkovoimaloita

Helsingin Suvilahden voimala ehtii pitää hallussaan Suomen suurimman aurinkovoimalan titteliä kesään asti. Silloin valmistuu Oulun Energian rakentama voimala sanomalehti Kalevan painotalon katolle. Luottamus aurinkosähkön käytön lisääntymiseen on nyt kovaa.

Tutkimusten mukaan auringosta saa energiaa talteen yhtä paljon Oulussa kuin Pohjois-Saksassa. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Aurinkovoiman ympärillä riittää nyt kiinnostuneita toimijoita ja ennätyksiä rikotaan kiihtyvällä tahdilla.

Vuodenvaihteessa päättynyt pilottikokeilu vahvisti, että Oulussa on samanlaiset aurinkosähkön tuotanto-olosuhteet kuin pohjoisessa Saksassa. Sen jälkeen myynti on lähtenyt todella käyntiin, kertoo Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

– Omakotitaloja tulee tälle keväälle kymmeniä ja yrityksiäkin tulee useampia, Tuomi kertoo kevään tilanteesta.

Painotalolle aurinkosähköä

Maaliskuun puolivälissä Helsingin energiayhtiö Helen otti käyttöön oman, Suomen suurimman aurinkovoimalaitoksen. Siinä on 1200 paneelia. Maaliskuun lopussa Oulun Energia kertoi rakentavansa sanomalehti Kalevan painotalon katolle 1600 paneelin aurinkovoimalan. Se on kesällä valmistuessaan maamme suurin lajissaan.

Ykkössija tulee sattuman kautta, mutta kyllä se ehkä jotakin painaa

Seppo Tuomi

Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi myöntää, että sanapari ”Suomen suurin” miellyttää, mutta se oli projektissa vain positiivinen sivutuote.

– Tämä järjestelmä on mitoitettu niin, että kaikki menee Kalevan omaan käyttöön. Ykkössija tulee sattuman kautta, mutta kyllä se ehkä jotakin painaa, Tuomi myhäilee.

Helsingissä puolestaan Suvelan aurinkovoimalaitokselle on luvattu seuraaja jo syksylle suuren kiinnostuksen vuoksi.

Valtion tuki tärkeää

Sanomalehti Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen kertoo, että aluksi ajatus painotalon sähköntuotannosta aurinkovoimalla yllätti, mutta laskelmat kertoivat hankkeen kannattavuudesta. Valtion 30 prosentin tuki aurinkosähköhankkeille oli kuitenkin merkittävä.

– Ilman työ- ja elinkeinoministeriön tukea se ei olisi ollut taloudellisesti kannattavaa, Jokelainen sanoo.

Jokelainen kertoo, että painotalon paneelimäärän mitoitus on tehty niin, että kesäpäivänä 90 prosenttia talon sähköstä saadaan auringosta. Myyntiin sähköä ei siirrettä.

– Nykyisten verosäännösten vuoksi sähköä ei kannata myydä.

Jopa 10 prosenttia auringosta

Aurinkoenergian hyödyntämistä tullaan Oulun Energian alueella lisäämään nopeasti, Tuomi uskoo.

– Visiomme on, että muutaman vuoden kuluessa jopa kymmenen prosenttia energiantarpeesta voidaan tyydyttää aurinkovoimalla.

Helsingissä energiayhtiö on jo vuokrannut paneeleja myös kuluttajille. Myös Oulussa on tulossa liikahduksia tällä saralla nopeastikin, Tuomi lupaa salaperäisesti.

– Kyllä tässä jotakin uutta on tulossa. Katsotaan, kun lumet lähtevät.