1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman suurin lastenkirjapalkinto Etelä-Afrikkaan

Astrid Lindgrenin muistopalkinnon sai eteläafrikkalainen lukemista edistävä järjestö PRAESA. Vuonna 1992 perustettu järjestö pyrkii lisäämään lasten ja nuorten lukuiloa reittinä kirjallisuuden pariin.

kirjallisuus
Praesa-järjestön toimintaa Etelä-Afrikassa.
Praesa-järjestön toimintaa Etelä-Afrikassa.ALMA

PRAESA kampanjoi lukemisen ja lukemaan oppimisen puolesta monikielisessä ympäristössä. Järjestön työ keskittyy lukemisen iloon, lasten itsetunnon kasvattamiseen sekä omalla äidinkielellä tapahtuvan lukemisen edistämiseen. Etelä-Afrikassa on yksitoista virallista kieltä.

Tällä hetkellä järjestön toimintaan kuuluu muun muassa koko Etelä-Afrikan laajuinen lukemisenedistämisprojekti Nal'ibali, joka on luonut lastenkirjojen lukupiirien verkostoja eri puolille maata.

Projektin lisäksi järjestö julkaisee muun muassa monikielistä _The Little Hands Book -_lastenkirjasarjaa ja pyörittää uudenlaista lukukerhoa, joka yhdistää suullista kerrontaa, lukemista, laulua ja teatteria.

12-henkisen palkintoraadin mukaan vuonna 1992 perustetun PRAESA:n työ osoittaa, miten kirjat ja tarinat voivat rikastuttaa lasten ja nuorten elämää.

Praesa-järjestön toimintaa Etelä-Afrikassa.
Praesa-järjestön toimintaa Etelä-Afrikassa.ALMA

Astrid Lindgrenin muistopalkinto on maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuudelle myönnettävä palkinto. Se on arvoltaan viisi miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 580 000 euroa.

Palkinnon saajaksi oli tänä vuonna ehdolla myös kahdeksan suomalaista kirjailijaa. Kaiken kaikkiaan ehdokkaina oli 197 kirjailijaa, kuvittajaa ja järjestöä yhteensä 61 maasta.

Vuodesta 2002 alkaen jaetun palkinnon sai viime vuonna ruotsalainen Barbro Lindgren.

Kansainvälisen Astrid Lindgrenin muistopalkinnon lisäksi Ruotsissa jaetaan joka vuosi Astrid Lindgren -palkinto ruotsalaiselle lasten- tai nuortenkirjoja kirjoittaneelle kirjailijalle.

Lue seuraavaksi