1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Entisistä takarivin tytöistä kasvoi eturivin naisia – "En voinut kuvitellakaan nauttivani siitä, että minut huomataan ja näytän kauniilta"

Pikkukaupungin hiljainen hyväksyntä erilaisuutta kohtaan voimauttaa. Takarivistä nouseminen vaatii kuitenkin omaa halua ja työtä. RockMama RockaBellas Lounais-Hämeestä on seitsemän naisen ryhmä, jossa kellohameet ja korkokengät ovat kasvaneen rohkeuden näkyvin osa.

viihde
Rockabellat auton konepellin päällä
Kimmo Karvinen

Rockabellat ovat tavallisia naisia, joista osa ei vuosi sitten vielä voinut kuvitellakaan poseeraavansa vielä joskus luontevana kameralle tai olevansa muualla kuin takarivissä piilossa.

Epävarmuus leimasi elämää ja sitä, kuinka itsensä näki. Nyt tilanne on toinen, kellohameet heiluvat korkeiden korkojen tahtiin ja huolitellut kampaukset kertovat itsevarmuudesta.

Ihmiset tuntuvat jopa innostuvan siitä, ettei tukka ole ruskea vaan pinkki

Reetta Latovehmas

Kati Kaartinen ja Reetta Latovehmas ovat osa seitsenhenkistä lounaishämäläistä RockMama RockaBellas-ryhmää, jossa naiset pukeutuvat tylleihin, korkokenkiin ja kellohameisiin, ja jossa huulet punataan huolellisesti.

Ihmiset kääntyvät kadulla katsomaan, mutta naisten mielestä Forssan kaduilla saadut katseet ovat hyväksyviä ja iloisia.

– Täällä on oikeasti vapaus olla sellainen erilainen nuori, vaikka vähän vanhemmallakin iällä. Ihmiset tuntuvat jopa innostuvan siitä, ettei tukka ole ruskea vaan pinkki, kuvaa Kaartinen kaupungin kulttuuria.

Rockabellat hymyilevät kameralle
Kati Kaartinen ja Reetta Latovehmas vakuuttavat, että epävarmuudesta pääsee eroon työllä ja omalla halulla.Heidi Kononen / Yle

Tukiverkko sallii mokailut jatkossakin

RockMama Rockabellas -ryhmä sai alkunsa vuosi sitten Loimaalla autonäyttelyssä. Se on seitsemän naisen ryhmä, joka emännöi tilaisuuksia rippijuhlista automessuihin.

Heitä yhdistää näyttävä ulkonäkö, mutta myös epävarmuuden ja huonommuuden tunteet, jotka ovat jokaiselle ryhmän jäsenelle tuttuja.

– Tie tähän pisteeseen vaati paljon työtä, mutta haluamme viestittää, että koska me pystymme tähän, kuka tahansa pystyy.

Kun on varma siitä, että taustalla on vahva tukiverkko, uskaltaa yrittää ja joskus jopa mokatakin. Siitä tulee varma olo.

Reetta Latovehmas

Ryhmässä jokaisella naisella on ollut sama taistelu huonon itsetunnon ja epävarmuuden kanssa.

– En voinut kuvitellakaan nauttivani siitä, että minut huomataan ja näytän kauniilta. Vaikeudet voi kääntää voitoksi, mutta se vaatii halua ja työtä. Mutta se on mahdollista, Reetta Latovehmas sanoo.

Ryhmästä on ollut paljon vetoapua jokaisen omalla tiellä.

– Jokainen on jakanut saman kokemuksen, ja samalla on saanut hyväksynnän sille, että on epävarma. Kun on varma siitä, että taustalla on vahva tukiverkko, uskaltaa yrittää ja joskus jopa mokatakin. Siitä tulee varma olo.

Reetta Latovehmas pukeutuu arjessa tavallisesti.

– Kun puen päälleni kellohameen, alle tyllin, sukkahousut, korkokengät, meikkaan kasvot kauniisti ja laitan tukkani, niin tulee sellainen olo, että täältä tulee Nainen isolla ännällä.

Lue seuraavaksi