1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Merimies-Unioni uhkaa lakon laajenevan matkustaja-aluksiin

Osapuolet neuvottelevat työehtosopimuksesta jälleen tänään. Ellei sopua löydy, tukilakko koskisi muun muassa eräitä Vikingin ja Siljan aluksia.

Matkustaja-aluksia Helsingissä. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Jäänmurtajien työehtosopimuskiistasta johtuva mahdollinen tukilakko laajenee matkustaja-aluksiin, kertovat Suomen Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto. Kiistan osapuolet neuvottelevat jälleen tänään tiistaina. Ellei sopua synny, ylihuomenna torstaina pysähtyvät Suomen lipun alla purjehtivat ulkomaan lasti- ja matkustaja-alukset Suomen satamissa, liitot kertovat.

Aiemmin mahdollisen lakon kerrottiin vaikuttavan vain niihin matkustaja-aluksiin, jotka kuljettavat myös rahtia. Jos tukilakko alkaa, torstaina Helsingissä satamaan jäisivät matkustaja-aluksista Viking Linen Mariella ja Eckerö Linen Finlandia. Torstaina Tukholmasta lähtevät Vikingin Gabriella ja Tallink Siljan Serenade lähtisivät matkaan, mutta liittyisivät lakkoon Helsinkiin saavuttuaan.

Lakko koskisi myös Turusta liikennöiviä Viking Gracea ja Tallink Siljan Baltic Princessiä.

Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto neuvottelevat jälleen tänään tiistaina valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingiä edustavan Suomen erikoisalusten työnantajaliiton kanssa valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Työntekijäpuoli haluaa työehtosopimuksesta yleissitovan. Arctian mukaan kilpailun on oltava vapaata. Neuvotteluja on käyty kaikkiaan neljä kuukautta. Valtakunnansovittelija johtaa keskustelua seitsemättä viikkoa. 

Jäänmurtajien työtaistelu jatkuu Otsolla ja Kontiolla kolmatta viikkoa. Niiden jälkeen lakkoon liittyivät myös monitoimimurtajat Fennica ja Nordica sekä jäänmurtajat Urho, Sisu ja Voima.