Sperman laatu voi kärsiä hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämistä

Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat yli 150 miehen sperman ja vertasivat tuloksia torjunta-ainejäämiin, joita miehet olivat saaneet ruokavaliosta.

tiede
Maanviljelijä suihkuttaa pellolle hyönteistorjunta-ainetta.
Patrick Pleul / EPA

Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan pestisidien eli torjunta-aineiden jäämät vihanneksissa ja hedelmissä vaikuttavat siemennesteen siittiöiden laatuun ja määrään. Tutkijat analysoivat 155 miehen siemennestenäytteet ja kävivät läpi myös näiden ruokavaliot hedelmien ja vihannesten osalta.

Miesten ruokavaliossa olleiden vihannesten ja hedelmien torjunta-ainejäämät laskettiin Yhdysvaltain maatalousministeriön kasvinsuojeluaineita koskevien tietojen perusteella. Suuria jäämiä sisältäviä vihanneksia ja hedelmiä olivat näiden tietojen perusteella muun muassa pinaatti, mansikat, omenat ja pääynät. Vähän tai kohtuullisesti niitä arvioitiin olevan esimerkiksi herneissä, pavuissa, greipeissä ja sipuleissa.

Runsaasti torjunta-ainejäämiä sisältäviä vihanneksia ja hedelmiä eniten syöneillä miehillä oli lähes 50 prosenttia pienempi siittiöiden määrä siemennesteessään kuin miehillä, jotka söivät näitä tuotteita vähiten. Laskennallisesti eniten torjunta-aineille altistuneiden miesten siittiöt olivat myös rakenteellisesti huonompilaatuisia.

Tutkijat korostavat, ettei vihannesten ja hedelmien syöminen sinänsä vaikuta heikentävästi sperman laatuun vaan kyse on nimenomaan torjunta-aineiden aiheuttamista vaikutuksista. Luonnonmukaisesti tai vähäisillä torjunta-aineilla kasvatettujen vihannesten ja hedelmien syömistä pidetään hyödyllisenä.

Suomalaistutkija: ei mikään merkkipaalututkimus

Andrologian eli miehisen lisääntymisfysiologian tutkija, professori Jorma Toppari Turun yliopistosta arvoi, että nyt julkaistu tutkimus lisää epäilystä, että ravinnosta saadulla altistuksella myrkyille voi olla merkitystä siemennesteen laadulle. Hän kuitenkin toppuuttelee vetämästä tutkimuksesta liian voimakkaita johtopäätöksiä.

– Tämä on korrelaatiotutkimus, kuten tällaiset kansanterveystutkimukset usein ovat. Ei tästä voi todeta mitään syy-seuraussuhdetta, Toppari toteaa.

Topparin mukaan vaatisi vielä lisätutkimuksia, jotta pystyttäisiin kiistattomasti todistamaan ruokavalion myrkkyjäämien vaikutus spermaan. Torjunta-aineiden vaikutusta spermaan on kyllä sinänsä tutkittu paljon: viidenkymmenen vuoden aikana on julkaistu yli tuhat tutkimusta.

– Kaikkein dramaattisimmat vaikutukset siemennesteen laatuun ovat olleet miehillä, jotka ovat altistuneet näille myrkyille suoraan lähinnä työpaikoilla, esim. viljelijät.

Vihanneksia voi ja kannattaa syödä

Topparin mukaan torjunta-aineiden vaikutus lisääntymiseen on hyvin tiedossa ja esimerkiksi lainsäädäntö EU:ssa elintarvikkeisiin liittyen tiukkaa. Enemmän lisääntymisfysiologian tutkija onkin huolissaan muista ympäristössämme olevista kemikaleista, joiden vaikutuksista tietoa on vähemmän.

– Mutta kyllä meillä käytetään myös torjunta-aineita, joiden tiedetään vaikuttavan lisääntymiseen. Lähimenneisyydessä on keskusteltu pahimpina muun muassa homeenestoaineista, joita käytetään esimerkiksi mansikan viljelyssä.

Toppari muistuttaa myös, että sperman laatu ja siittiöiden määrä määräytyy jo ennen murrosikää lapsuudessa, ja jopa sikiövaiheessa. Siksi pelkästään miesten ruokavalion tai myrkkyaltistumisen tutkiminen ei ole ratkaiseva asia, kun pohditaan sperman laadun heikentymistä

Hedelmiä ja vihanneksia hän kannustaa syömään edelleen. Lihavuus on Topparin mukaan suomalaismiehen sperman laadulle paljon suurempi ongelma kuin mahdolliset torjunta-ainejäämät.

– Mutta toki jos haluaa pelata varman päälle – ja on varaa – niin voi syödä kotimaista luomuomenaa ja luomumansikkaa.

Tutkimus Human Reproduction-julkaisussa (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimustuloksista kertova artikkeli Harvard Gazette-uutissivustolla (siirryt toiseen palveluun)