1. yle.fi
  2. Uutiset

Kertaalleen korjatussa koulussa jälleen sisäilmaongelma

Kotkassa Haukkavuoren koulussa on jälleen havaittu sisäilmaan vaikuttavia vaurioita ja kosteutta. Koulussa tehdään pikaisia korjauksia ennen kuin ongelma laajenee.

Kotimaan uutiset
Koululainen tekee matematiikan tehtäviä.
Yle

Kotkassa Haukkavuoren koulussa on havaittu jälleen sisäilmaongelmia. Ongelmat eivät ole laajoja, mutta ne on korjattava, jotta ne eivät pahene.

Tutkimuksiin ryhdyttiin, kun oppilaat kertoivat kouluterveydenhoitajalle mahdollisista sisäilmaoireista syksyn ja talven aikana. Oireita on ollut myös muutamilla koulun henkilökuntaan kuuluvilla. Ongelmia on pohjakerroksessa, jossa on muun muassa esikoulu, terveydenhoitajan vastaanotto ja kotitalousluokat.

Paikallisia kosteusvaurioita pohjakerroksessa

Tehdyissä tutkimuksissa maanvaraisissa tiloissa havaittiin paikallisesti kosteusrasitetta ja paikallisia vaurioita. Lisäksi rakennuksen alla on putkistoja varten tehtyjä onkaloita, joista on ilmayhteys sisätiloihin. Yksittäisessä näytteessä havaittu poikkeava mikrobipitoisuus saattaa selittyä näistä onkaloista tulleilla epäpuhtauksilla.

– Haukkavuoren koulun peruskorjauksessa 10 vuotta sitten niitä onkaloita ei huomioitu, että ne olisi puhdistettu, sanoo työsuojelupäällikkö Tapani Pulkkinen.

Liikuntasalin sisäilmassa saattaa olla eristysvillasta peräisi olevia mineraalivillakuituja, jotka saattavat aiheuttaa ylähengitystieoireita tai silmien kutinaa tilojen käyttäjille. Näistä oireista ei ole kuitenkaan tullut ilmoituksia.

Korjauksiin ryhdytään viipymättä

Tutkimusraportin suositusten perusteella on käynnistetty korjaussuunnittelu. Joitain korjauksia voidaan tehdä jo välittömästi, mutta pääosin korjaukset tehdään kesän aikana.

– Pohjakerroksesta uusitaan lattiat ja osia seinistä. Lisäksi ilmanvaihtoon tehdään puhdistus, kertoo työsuojelupäällikkö Tapani Pulkkinen.

Tarvittaessa korjaukset jatkuvat syyslukukaudella. Korjaukset tehdään rauhassa.

– Toivo Pekkasen koulu on kuitenkin käyttökelpoinen ja sitä voidaan käyttää syksyllä, jos korjaukset venyvät, vaikka koulun oppilaiden piti siirtyä Haukkavuoren kouluun syksyllä.

Oireita saaville oppilaille ja henkilökunnalle on sovittu korvaavista tiloista. Muutoin koulu ei ole käyttökiellossa.

Sisäilmatutkimukset kehittyvät

Haukkavuoren koulu peruskorjattiin noin 10 vuotta sitten sisäilmaongelmien vuoksi. Tämän päivän ongelmia ei kuitenkaan olisi voitu ehkä millään estää. Kehitys menee eteenpäin myös sisäilmatutkimuksissa.

– Sen aikaiset tutkimukset eivät olleet niin perusteellisia, että näitä nykyisiä ongelmia ei olisi välttämättä havaittu tai korjattu, arvelee työsuojelupäällikkö Tapani Pulkkinen

Lue seuraavaksi