1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienen konditorian varjeltu salaisuus on mummon mämmi: ”Vain minä tiedän miten se tehdään”

Pienellä forssalaisella konditorialla on sesonki päällä. Mämmiroveita menee lyhyessä ajassa muutama sata kappaletta. Yrittäjä vääntää isoäidin kanssa opeteltua mämmiä aamusta iltaan.

Kotimaan uutiset
Isossa metallialtaassa tehdään mämmiä
Pekko Koiviston käsissä mämmiä imellytetään huolella. Illalla on valmista.Ilmari Koivisto

Käsityöläistenkadulla pienessä konditoriassa tuoksuu näinä päivinä mämmi.

Forssalaiset tuntevat tuotteen ja siksi sitä on valmistettava huippusesonkia varten. Antin konditorian Pekko Koivisto vääntää mämmiä tuokkosiin aina pääsiäisen alla.

Mämmin resepti on kuulemma salainen, eikä sen tunteminen vielä auta tekemään oivallista lopputulosta. Valmistuksessa on sen verran monta mutkaa jossa lopputulos voisi vielä mennä pieleen. Tarvitaan know-howta.

– Aamulla klo 5 aloitin ja illalla klo 20 aikoihin on valmiina. Sellaista 500–1000 ropposen välillä näitä menee, paljastaa Koivisto.

– Mämmin reseptin olen mummolta oppinut ja olen ainut, joka sen tarkalleen tietää. Valmistus pitää opetella, Koivisto nauraa.

Mämminteossa ei kuulemma saa oikaista. Sen takia Pekko Koiviston työpäivät ovat pitkiä.

Mämmiä kauhotaan isosta metallialtaasta
Sitä itteään. Seuraavaksi lapataan tuokkosiin.Pekko Koivisto

– Vaikka se välillä pahalta tuntuu ja sitä ajattelee että minkä h-vetin takia tätä tekee, yrittäjä nauraa.

Eikä mämmi ole ainoa tuote jossa maistuvat sukujuuret, sillä myös leivän juuret ja reseptit ovat periytyneet isiltä pojille.

Kylmäallas pyörillä on jäätelöpyörä

Kun mämmistä on päästy, on vuorossa toisen sesonkituotteen jäätelön vuoro.

Siihen Antin konditoria on kehittänyt oman merkkijäätelönsä jakeluun jäätelöpyörän. Se syntyi kun kylmäaltaan alle laitettiin pyörät ja eteen polkupyörä hinaamaan koko komeutta.

Toukokuussa kuulemma tulevat aina ensimmäiset helteet ja silloin Forssassakin riittää asiakkaita jäätelöpyörän ympärillä.

Kun ei ole tiukkaa konseptia, niin voidaan elää hetkessä

Pekko Koivisto

Mutta suklaata menee aina. Takahuoneessa naputtaa suklaatekokone. Uusia ideoita suklaan makumaailmaan tulee koko ajan. Takahuoneessa syntyvät niin pralinit, konvehdit kuin suklaakoristeetkin.

Pienen leipomon valtti on omaperäiset tuotteet. Uuden idean iskiessä ei nokka kauan tuhise kun tuote on jo myyntitiskillä asiakkaiden maisteltavana.

Palaute ratkaisee nopeasti jääkö uusi idea eloon vai ei.

– Kun ei ole tiukkaa konseptia, niin voidaan elää hetkessä.

Antin konditorian tuotevalikoima kattaa ruokaleivät, kahvileivät ja konditoriatuotteet.

Pienille leipomoille löytyy tilaa

Pekko Koivisto uskoo, että Suomessa on jatkossa pari isoa leipomoa, mutta nippukaupalla pieniä.

– Keskisuuren leipomon elämä on haastavinta, Pekko Koivisto ennustaa.

Forssassa, Käsityökadulla on samalla paikalla tehty leipää ja muita herkkuja yli sadan vuoden ajan Ensimmäinen, Toivasen leipomo aloitti 1911 ja nykyinen Antin konditoria vuonna 1956.

Pekko Koivisto on vaivaa taikinaa neljännessä sukupolvessa.

Lue seuraavaksi