1. yle.fi
  2. Uutiset

Sari Helin: 8-vuotiaan miestissit

Uimahallissa ihminen on paljaimmillaan. Ihan tavallisten lähiöiden uimahallien lastenaltaissa paljastuu myös kansamme höllyvä tulevaisuus eli lasten ylipaino. Joka toinen lapsi alkaa olla niin lihava, ettei vartalossa ole enää mallia ja pienillä pojilla on yhtä isot tissit kuin tämän blogin kirjoittajalla.

Sari Helin
Sari Helin.
Liisa Valonen

*Lasten ylipaino *lisääntyy hälyttävää vauhtia. Joka neljäs poika tai joka viides tyttö on selkeästi ylipainoinen. Selkeä ylipaino ei tarkoita paria kiloa vaan selvästi näkyviä makkaroita. Samaan aikaan lasten vanhemmat ovat sokeita lastensa ylipainon edessä. Tuoreen Isossa-Britanniassa julkaistun tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) alle kolmasosa vanhemmista tunnisti ja näki lapsensa hälyttävän ylipainon. Oman lapsen lihomista ei tutkimuksen mukaan haluta nähdä leimaantumisen ja häpeän vuoksi.

Ikävä kyllä ja ihan totta lasten ylipaino johtuu aikuisista. Ja se johtuu aikuisten ihmisten lapsen puolesta tekemistä päätöksistä. Aikuinen päättää, mitä lapsi syö, aikuinen näyttää esimerkillään mitä itse syö, aikuinen näyttää esimerkillään miten liikkuu ja aikuinen päättää myös, onko lapsen tarpeen kököttää paikoillaan koko päivä vai liikuttaa itseään. Ikävää, tämäkin vielä tähän vanhemmuuden rulettiin!

Meidän lapsemme syövät liikaa sokeria eri muodoissa. Se, että lapsi laittaa kaurapuuronsa päälle sokeria aamulla ei johda tuhon tielle, sen sijaan donitsit, tuoremehut, limsat ja karkit sekoittavat päivittäin nautittuna lapsen elimistön mekanismin ihan sekaisin.

Sokerikoukkua on verrattu heroiiniriippuvuuteen, se vie yhtä hyvin mennessään ja päästää yhtä huonosti otteestaan. Lasten kuluttama sokerin määrä on hirvittävän suuri ja se keikkuu suorana ihrana lasten lanteilla.

Lapset syövät myös liikaa huonolaatuista rasvaa ja liian vähän hyviä rasvoja. Lapset syövät einespiirakoita, lihapiirakoita, sipsejä, hampurilaisia, ranskalaisia, uppopaistettuja nugetteja niin, että he luulevat syövänsä välipalaa tai ruokaa. Sen sijaan lasten elimistö huutaa hyviä rasvoja, joita saa pähkinöistä tai kalasta.

Suomalaislasten lihavuus on niin suuri ongelma, että sen ratkaisuun pitää tehdä suuria tekoja.

Tämän lisäksi monen lapsen ainoa leipä on vaalea paahtoleipä, jonka merkitys elimistön ravinnonsaannille on nollan luokkaa. Lapset syövät liian vähän oikeita aterioita ja liian paljon erilaisia "paloja".

Samalla kun lapset kuorruttuvat rasvaisella ja sokerihuurteisella kuorrutteella, he liikkuvat entistä vähemmän. Lasten pihaleikit alkavat korvautua sisäleikeillä ja pelikoneilla. Urheilevia lapsia ajetaan illat harrastuksesta toiseen, urheilemattomat lapset eivät todellakaan liiku sitä kahta tuntia päivässä, joka lapsen tulisi liikkua, tuskin edes kahta minuuttia.

Suomalaislasten lihavuus on niin suuri ongelma, että sen ratkaisuun pitää tehdä suuria tekoja.

Jos Suomen kansan tulevaisuus aiotaan edes jollakin tavalla nostaa läskisuosta kuiville, on katsottava siihen suuntaan, jossa jokainen suomalaislapsi tavoitetaan eli kouluun. Kouluun olisi tehtävä terveysviilaus ja lapset pitäisi heti nostaa ylös pulpeteista oppimaan liikkeessä, tutkimalla ja retkeillen.

Jos oppilaat hikiliikkuisivat koulussa edes neljä tuntia viikossa kahden viikkotunnin sijaan, se olisi hyvä alku. Lasten terveyden nimissä esimerkiksi uskontotunneista luopuminen ja eri uskontokuntien erojen esittely historian tunnilla olisi realistinen pelastustie edessämme olevassa kansanterveydellisessä ongelmassa.

Takaisin uimahallin lastenaltaaseen, kansojen yhteiseen mereen. Pikkupojan tissit eivät voi olla isommat kuin aikuisella naisella. Jos ovat, apua kannattaa hakea terveydenhuollon ammattilaisilta jo tänään.

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono äiti -blogin perustaja

Lue seuraavaksi