Vahingossa syöty lyijyhauli ei yleensä aiheuta vaaraa ihmiselle

Yle Pohjanmaan uutisointi merikotkien lyijymyrkytyksistä sai aikaan keskustelua lyijyhauleista ja niiden vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin. Joissain kommenteissa pohdittiin lyijyhaulien joutumista ihmisen elimistöön ja siitä syntyvää terveysriskiä. Myrkytystietokeskuksesta kerrotaan, että elimistöön joutuneen lyijyhaulin aiheuttamat riskit ovat hyvin pienet.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Yle Pohjanmaanuutisointilyijymyrkytyksistä yhtenä merikotkien kuolinsyynä herätti tiistaina runsaastikeskustelua. Keskustelussa sivuttiin useaan otteeseen ravinnon mukana mahdollisesti vahingossa ihmiseen kulkeutuneiden lyijyhaulien terveysriskejä. Keskustelua syntyi siinä määrin, että oli aiheellista kysyä asiasta asiantuntijalta.

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hopun mukaan vahingossa ruoan mukana nielaistusta lyijyhaulista ei yleensä koidu haittaa.

– Suun kautta nielty lyijyhauli tulee useimmissa tapauksissa suoliston kautta ulos muutamassa päivässä. Jos näin on, niin tilanne on vaaraton eikä anna aihetta toimenpiteisiin. Jos se ei tule ulosteen mukana, pitäisi lähteä lääkäriin, Kalle Hoppu neuvoo.

Suolistoon mahdollisesti jäänyt lyijyhauli näkyy röntgenkuvassa, joten se voidaan paikallistaa elimistöstä. Ellei se ole tullut ulos salaa.

– En usko, että jos ei tiedä nielleensä mitään, kannattaisi lähteä sitä selvittämään. Jos on selvä tieto ja asia painaa, voidaan selvittää, mutta muuten röntgenkuvaukseen liittyvä sädekuormitus on turha, Hoppu miettii.

Lyijyhaulien käytön vähentyminen vähentää myös toista niihin liittyvää riskiä, joka sekin on Kalle Hopun mukaan äärimmäisen harvinainen.

– Siinä tilanteessa, kun ihmiseen on mennyt ampumisen seurauksena lyijyhauleja, ne eivät pääse poistumaan samoin kuin suolistosta. Pitkän ajan kuluessa niistä voi imeytyä lyijyä ja seurata lyijymyrkytys sekä sen oireita, Kalle Hoppu sanoo.

Paljon aiempaa harvinaisempaa

Myrkytystietokeskukseen tulee kyselyitä lyijyn takia nykyään erittäin harvoin.

– Myrkytysten kannalta lyijy on nykyään aika paljon pienempi ongelma kuin aikaisemmin. Lähinnä tällä hetkellä saattaa olla mahdollista altistua (sille) työperäisissä tilanteissa, mutta sekin on aika harvinaista, sanoo ylilääkäri Kalle Hoppu Myrkytystietokeskuksesta.

Hopun mukaan ne yhteydet, joissa ihminen voi saada elimistöönsä lyijyä, ovat vähentyneet.

– Aiemmin oli maaleja, jotka sisälsivät lyijyä, mutta jotka nyt on kielletty. Polttoaineissa oli oktaaniluvun korottamiseksi lyijy-yhdisteitä, joita pakokaasun kautta kertyi eri puolille ilmaan ja maahan, mutta sekin on nyt kiellettyä ja se altistuslähde hävinnyt, Kalle Hoppu tietää.

– Ehkä tänä päivänä mahdollisuus on lyijyhaulien kautta, mutta sekin on paljon paljon pienempi kuin ennen, koska lyijyhaulien käyttöä on voimakkaasti rajoitettu.