1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäänmurtajalakko saattaa jättää yli 100 000 matkustajaa rannalle

Viking Linen ja Silja Linen risteilyalukset ovat pääsiäisen aikaan liki täyteen varattuja. Varustamoille lakkouhka tuli yllätyksenä, mutta niillä on vahva usko, että mahdollinen tukilakko ei laajene matkustajaliikenteeseen. Taloudelliset menetykset olisivat varustamoille mittavia.

Viking Grace. Kuva: Viking Line

Jäänmurtajien työehtokiistaa koskevan mahdollisen tukilakon laajeneminen matkustaja-aluksille tuli yllätyksenä laivayhtiö Viking Linelle.

– Meillä ei vielä ole vastauksia, tämä tuli meille uutisena ja käymme asiaa läpi, kommentoi Viking Linen tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnström.

Mahdollisesti kiirastorstaina alkavan tukilakon ajankohta on hänen mukaansa mahdollisimman paha.

– Osa laivoistamme on pääsiäisenä täyteen varattuja, hän kertoo.

Jos tukilakko toteutuu, eivät Suomen lipun alla liikennöivät alukset Amorella, Grace, Mariella, Gabriella ja Rosella kuljettaisi rahtia eivätkä matkustajia. Viking Linen osalta lakko koskisi noin 87 000 matkustajan matkaa pääsiäispyhien aikana. Matkojen peruuntuessa taloudelliset vaikutukset olisivat mittavat.

Boijer-Svahnström muistuttaa, että Viking Line ei ole sopimusosapuolena kiistassa, eikä sillä ole mahdollisuutta vaikuttaa neuvotteluihin.

– Asiakkaat ovat ottaneet todella paljon yhteyttä. Olemme nyt odottavalla kannalla. Huomenna katsotaan taas mikä on tilanne, sanoo Boijer-Svahnström.

"Paniikkinappulaa ei ole vielä painettu"

Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd puolestaan painottaa osapuolten vielä neuvottelevan.

– Uskomme ja toivomme, ettei lakko laajene matkustajaliikenteeseen, Nöjd sanoo.

Siljan aluksista mahdollinen lakko koskisi Serenadea ja Baltic Princessiä. Nöjd kertoo alusten olevan pääsiäispyhinä suhteellisen täynnä, ja arvioi niillä olevan torstain ja maanantain välillä yhteensä suunnilleen 20 000 matkustajaa.

– Toivomme, että matkustajat eivät nyt panikoituisi. Katsotaan, mihin tilanne etenee, vielä emme ole painaneet paniikkinappulaa tai tehneet erikoisjärjestelyjä, Nöjd kuvailee.

Jos liikenteeseen tulisi lakon takia muutoksia, Nöjdin mukaan Tallink Silja ottaa matkustajiin yhteyttä ja tiedottaa myös verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

Valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shipping ja Merimies-Unioni ovat käyneet työehtosopimusneuvotteluja kuukausien ajan. Torstaina mahdollisesti alkavan tukilakon piti koskea alun perin vain rahtialuksia. Tänään tiistaina Merimies-Unioni tiedotti mahdollisen lakon laajenevan matkustaja-aluksille. Lakko koskisi vain Suomen lipun alla purjehtivia aluksia. Vikingin ja Siljan laivojen lisäksi se koskisi myös Eckerö Linen Finlandiaa.

Kiistan osapuolet jatkavat neuvotteluja huomenna keskiviikkona valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.