1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tankki hämmentää Lappilassa – armeijan varustusta kylän keskustassa

Pari vuotta ilman täysin ilman palveluja ollut Lappilan kylä Kärkölässä sai yhden palvelun takaisin. Tai oikeastaan kaksi, nimittäin baarin mukana tuli kioski. Samassa rytinässä kylätalon takapiha koristeltiin armeijan kalustolla.

ilmiöt
Tankki baarin pihalla.
Johanna Talasterä / Yle

Pihalla pönöttävä tankki on osa uuden baarin rekvisiittaa. Oikeastaan se on kai telatykki ja se on kohdevalaistu, joten se hohtaa iltahämärässä kylän ohitse kulkevalle kantatie 54:lle.

Baarin perustaja yrittäjä Juha Koskinen on harrastanut armeijankaluston keräilemistä vuosikausia. Hän toteaa, että on hyvä juttu, kun harrastusta voi käyttää hyväkseen myös yrittämisessä.

– Jokin oma juttu pitää olla, että paikka kiinnostaa. Kantatieltä tankin nähtyään moni kääntyy tänne ihmettelemään, mistä on kyse, Koskinen sanoo.

Osa kyläläisistä naureskelee partaansa armeijan kalustolle, mutta joidenkin mielestä panssarivaunu kumppaneineen antaa kylälle vähän kyseenalaisen imagon.

Me keksimme kaikennäköistä, että puhetta riittää muustakin kuin säästä.

Marko Pöllänen

– Kyllä erilaiset asiat kyselyjä herättävät. Voi olla, että vähän vastarintaakin kylällä on, mutta tankki ja muut ovat täysin laillisia välineitä, sanoo baarissa työskentelevä Marko Pöllänen.

Lappilan autonominen tasavalta

Antavatko armeijan vehkeet ulkopuolisille vähän rajun signaalin Lappilan meiningistä?

– No voi voi. Tämä on raju kylä, kuittaa Juha Koskinen.

– Meillä on oma Lappilan autonominen tasavalta, näin leikkimielisesti sanoen. On piirretty oikein kartatkin, missä näkyvät rajat. Me keksimme kaikennäköistä, että puhetta riittää muustakin kuin säästä, naurahtaa Marko Pöllänen.

Suoraan omistajalle ei ole tullut kielteistä palautetta keskelle kylää rahdatuista armeijan vehkeistä.

– Ei ole kukaan uskaltanut tulla sanomaan. Avajaispäivänä kunnanjohtaja toi kukkapuskan, onnitteli ja toivoi, että baari pysyy pystyssä, toteaa Koskinen.

Kylältä kantautuvista hiukan ristiriitaisista mielipiteistä huolimatta kunnanvirastoon ei ole oltu yhteydessä kylän keskustaa koristavista armeijan ajoneuvoista.

Armeijan auto.
Johanna Talasterä / Yle

Nimi baarille omistajansa armeijaharrastuksesta

Tankkibaarin takapihalla panssarivaunun päällä liehuu Karjalan lippu ja armeijan ajoneuvon keulassa Suomen lippu.

Onko tämä jonkinlainen julkilausuma?

– En minä nyt niinkään sanoisi, mutta Juha Koskinen on isänmaallinen mies, joka arvostaa sotaveteraaneja. Mietimme, miten voisimme kantaa oman kortemme kekoon veteraanien hyväksi, Pöllänen sanoo.

Tankki on ajokunnossa, ja sillä ajetaan tänäkin vuonna itsenäisyyspäivänä Lappilan kylän omassa paraatissa.

Baari on sisustukseltaan armeijahenkinen

Seinällä on Marskin valokuva ja teemaan sopivia julisteita, katosta roikkuu kiväärejä. Väritys on maastonvihreä ja ruskea. Terassi on verhoiltu maastokuvioilla.

Tämä on raju kylä.

Juha Koskinen

Kylän puuhamiehenäkin tutuksi tullut yrittäjä Koskela osti reilu vuosi sitten kylätalon, jossa myös entinen kyläkauppa ja ravintola sijaitsivat. Hän remontoi kiinteistöön baarin.

Koskinen palkkasi baaria pitämään kiinteistössä ennen kauppaa ja ravintolaa pyörittäneen Pölläsen.

Kylällä ollaan iloisia siitä, että vähän palveluja saatiin takaisin.

– Tämä on lapsuudenkyläni. Tavallaan tämä baari on nyt meille melkein kuin olohuone. Hyvä, että pieneen kylään saatiin taas edes jotain elämää, kommentoi tiskiltä oluen ostanut nuori mies.

Lue seuraavaksi