Eurajoen ja Luvian kuntaliitoksesta tulee valtakunnallinen ennakkotapaus

Valtioneuvosto ei ole koskaan hylännyt vapaaehtoista kuntaliitosta mutta ei myöskään tehnyt päätöstä liitoksesta, jossa ylitetään työssäkäyntialueiden rajat niin selvästi kuin Eurajoen ja Luvian liitoksessa. Liitos on tarkoitus tehdä 2017 alussa.

Kotimaa
Luvia vaakuna
Katja Halinen / Yle

Luvia valitsi maanantai-iltana Porin sijasta liitoksen Eurajokeen. Eurajoki oli tehnyt vastaavan päätöksen liitoksesta jo aiemmin. Uusi Eurajoen kunta on tarkoitus muodostaa vuoden 2017 alussa.

Kunnat kuuluvat eri työssäkäyntialueisiin, joten liitos ei silti ole läpihuutojuttu. Liitos on hyväksyttävä valtioneuvostossa.

Valtiovarainministeriön kuntaosaston hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo, että liitoksesta tulee ennakkotapaus. Suomessa ei ole aiemmin tehty kuntaliitoksia, jotka näin selkeästi ylittävät työssäkäyntialueiden rajat.

– Kuntarakennelain tavoite on, että alueen pitäisi muodostaa työssäkäyntialue tai muuten toiminnallinen kokonaisuus. Tämä on uusi tulkintatapaus valtiovarainministeriölle ja valtioneuvostolle mietittäväksi, Valli-Lintu sanoo.

Hylkäämiskynnys korkealla

Vaikka Eurajoki ja Luvia sijaitsevat maantieteellisesti rinnakkain, Luvialta käydään töissä pääosin Porin ja Eurajoelta Rauman suunnalla.

Tämä on uusi tulkintatapaus valtiovarainministeriölle ja valtioneuvostolle mietittäväksi.

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu

Valli-Lintu sanoo, että kynnys liitoksen hylkäämiseen on erittäin korkea, koska valtio on aiemmin hyväksynyt vapaaehtoiset kuntaliitokset. Itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ole.

Valtiovarainministeriö odottaa ennen omaa käsittelyään, että kuntien päätös saa lainvoiman mahdollisten valitusten jälkeen. Asia siirtyy varmasti uuden hallituksen asialistalle.

Uuden Eurajoen kunnan asukasluku olisi yli 9 000.

Pori-liitos kaatui

Maanantaisissa valtuuston kokouksessa tehtiin päätöksiä myös muista kuntaliitoksista Satakunnassa.

Porin seudun kunnat päättivät hylätä Pori-liitoksen, jonka oli tarkoitus muodostaa yli 100 000 asukkaan kaupunki. Valtiovarainministeriössä kunnioitetaan kuntien päätöksiä mutta harmitellaan, että liitos ei edennyt.

Valli-Lintu muistuttaa, että tällä kertaa Porin seudun kunnilla olisi ollut saatavissa miljoonia euroja porkkanarahaa liitoksen tueksi. Valtion säästöpaineet ovat kaikkien tiedossa, joten porkkanarahojen saaminen tulevaisuudessa ei ole kovin todennäköistä.