Työntekijä tulee sairaana töihin taantumassa

Sairastelulla ja työttömyydellä on mystinen yhteys. Kun työpaikoilta irtisanotaan ihmisiä, töissä jatkavien sairauslomat vähenevät samaan aikaan. Sitä tapahtuu juuri nyt, ja näin on tapahtunut ainakin sata vuotta.

Kotimaa
Grafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Työpaikkoja katoaa koko ajan. On taantuma. Samaan aikaan töissä käyvien ihmisten sairauslomat vähenevät.

Työministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen tutki tilastotietoja Yle Uutisten pyynnöstä ja todistaa nyt talouden ja sairauslomien yhteyden.

– Sairauspäivien vaihtelu suhdanteiden mukaan on sangen selvää, Tiainen tiivistää tuloksen.

Yhteys sairauslomien ja työllisyystilanteen välillä on Tiaisen mielestä yllättävän vahva. Kysymys ei ole mistään 2000-luvun ilmiöstä, vaan historiallisesta yhteydestä. Tiainen tutki asiaa 1900-luvun alusta tähän päivään saakka ja totesi, että taantumassa sairastelu on aina vähentynyt.

Talouden nousukaudella sairauspäiviä taas kertyy enemmän yhtä työssä käyvää kohden. Ilmiö on tuttu monille työelämän asiantuntijoille kantapään kautta.

Töihin potkujen pelossa

Työterveyslaitoksen johtaja Kari-Pekka Martimo uskoo, että ilmiötä selittää osittain sairaana työskentely. Sairastelemaan ei uskalla jäädä työn menettämisen pelossa.

– Jos on työttömyyttä ja työttömyysuhkaa, silloin jäädään töihin tilanteessa, jolloin joissakin muissa tilanteissa voisi harkita sairauslomaa, johtaja Kari-Pekka Martimo Työterveyslaitokselta kertoo.

Sairaimmat löytyvät työttömyyskortistosta

Pelko irtisanomisesta ei ole aivan tuulesta temmattu.

– Tieteellinen tutkimus osoittaa, että kroonisista terveysongelmista kärsivillä on suurempi riski joutua työttömäksi, Martimo jatkaa.

Ilmiö on tuttu myös ammattiyhdistysliikkeen lääkärille.

– Kentältä tulee sellaista palautetta, että iritsanomistilanteessa tapahtuu valikoitumista. Kaikkein terveimmät jatkavat töissä, asiantuntijalääkäri Kari Haring SAK:sta puhuu.

Työministeriön Pekka Tiainen ei ole aivan vakuuttunut siitä, että sairaimmat irtisanottaisiin herkästi.

– Pitkäaikaisen työttömyyden syy ei ole huono työkyky, mutta pitkäaikainen työttömyys aiheuttaa työkyvyn alenemista, Tiainen kertoo.

Työttömien terveydentila onkin tunnetusti heikompi kuin työssä käyvien.