1. yle.fi
  2. Uutiset

Jekku-koira selvittää kuonollaan lämpövuodot Vantaalla – "Hän on erittäin miellyttävä työtoveri"

Saksanpaimenkoira Jekku on palkattu Vantaan Energian kaukolämpökoiraksi. Se nuuhkii kaukolämpölinjoja ja etsii vuotoja, jotta ne voitaisiin mahdollisimman pian korjata. Jekun nimitys nousi viikonloppuna jopa sosiaalisen median ilmiöksi.

Kotimaan uutiset
Virkeä, isokoinen ja tumma saksanpaimenkoira työvaljaissaan maassa ohjaajansa vierellä.
Olli Ihamäki/Yle

Kaksivuotias saksanpaimenkoirauros Jekku on varsinainen tehopakkaus. Käyttölinjalaisena saksanpaimenkoirana se ei malttaisi olla tekemättä hyödyllistä työtä.

Yksi sen perustehtävistä on kuumaa kaukolämpövettä kuljettavien putkilinjojen läpikäynti. Jos vettä tihkuu rikkoutuneesta putkesta maan pinnan alla hukkaan, "merkkaa" Jekku paikan. Korjaustöihin päästään näin rivakasti.

Jekku on vapaalla kulkiessaan kuin kuka tahansa kaksivuotias uroskoira. Tyttökoirien tuoksut kiinnostavat ja leikkimielisyyttä riittää muutenkin. Mutta kun koiravalmentaja Esa Puolakka vetää itse työasun päälleen ja asettelee työliivin Jekun hartioille, muuttuu Jekun asenne siinä samassa ja kujemieli karkottuu. Nyt ollaan duunissa!

Pistämätön saksanpaimenkoira

Puolakka kertoo, että saksanpaimenkoira on yliveto palvelukäytössä.

– Se on vilkas ja energinen ja haluaa kaikin tavoin miellyttää ohjaajaansa, sanoo Puolakka.

Isännän puhuessa katsoo Jekku häntä rävähtämättömin silmin pää kallellaan kuin vain odottaakseen uutta käskyä. Jekun liikkeet ovat sulavia ja täsmällisiä. Kaikesta voi päätellä, että sillä on runsaasti omaakin tahtoa ja harkintakykyä, mutta nämä hyvät ominaisuudet ovat työtehtävissä oltaessa ohjaajan käytössä.

Jekku on sopeutunut hyvin jengiimme ja hän on itse erittäin miellyttävä työtoveri.

Antti Raittinen

– Jekku etsii melkeinpä mitä tahansa, mikä vain voi joutua kadoksiin. Esimerkiksi ihmisiä, eläimiä ja varsinkin hometta, joka on Jekun toinen leipälaji, kertoo Puolakka.

Saksanpaimenkoira Jekun erikoisominaisuus on työskentelyhalukkuus ja onnistuminen tehtävissään kelissä kuin kelissä. Kaukolämpöputkista karkaavassa vedessä olevien kemikaalien tuoksuja ei ole niinkään helppo havaita navakassa tuulessa sadesäällä ja maan ollessa veden peitossa tai märän loskan kuorruttamana.

Jekusta kansallinen kuuluisuus

Jekku nousi sosiaalisessa mediassa suuren huomion kohteeksi viime sunnuntaina, kun Helsingin Sanomien nimitysuutisten joukossa on Vantaan Energian ilmoitus kaukolämpökoiran palkkaamisesta yhtiön palvelukseen.

Nimitysuutinen oli Vantaan Energian tiedotukselle riemuvoitto. Se toi yrityksen julkikuvaan suuren määrän aina niin tarpeellista inhimillisyyttä, jota on vaikea rahalla ostaa.

Vantaan Energian verkkomestari Antti Raittinen kuitenkin vakuuttaa, ettei Jekun rekrytointi ollut mikään pr-tempaus.

– Jekku on tärkeä lisä keinovalikoimassamme löytää putkivuotoja. Jos jotain paikkaa on ollut syytä epäillä, niin aina on vika myös löytynyt, kun Jekku on pantu asialle.

– Kaiken lisäksi Jekku on sopeutunut hyvin jengiimme ja hän on erittäin miellyttävä työtoveri, todistaa verkkomestari koko porukan puolesta.

Lue seuraavaksi