Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö on historiapainotteisella valtiovierailulla Puolassa

Suomen ja Puolan presidentit keskustelivat Varsovassa muun muassa taloudesta ja turvallisuudesta. Presidentti Niinistö sanoi, että Suomessa ja Puolassa ymmärretään maanpuolustuksen merkitys.

Sauli Niinistö valtiovierailulla Puolassa.

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen valtiovierailupäivä Puolassa on ollut tunnelmaltaan lämmin vaikka sää on ollut melko kylmä.

Presidentti Niinistö on päivän aikana viettänyt aikaa Puolan presidentin Bronisław Komorowskin seurassa sekä kahden kesken neuvotellen että talousseminaarissa puhuen.

Aiheena ovat olleet niin ympäristönsuojelu, historia kuin talous- ja turvallisuuspolitiikkakin.

Niinistö ja Komorowski puhuivat luonnollisesti Ukrainan tilanteesta, molemmat presidentit pitävät tärkeänä Minskin sopimuksen toteutumista.

Presidentti Niinistö totesi, ettei Venäjä-pakotteita voi lopettaa ennen kuin tilanne muuttuu, vasta sitten ukrainalaiset voivat valita oman tiensä.

Sauli Niinistö totesi myös että Euroopassa on ainakin kaksi maata, joissa ymmärretään puolustuksen merkitystä, Suomi ja Puola.

– Hybridisodan aikana jokainen kansalainen on maansa puolustaja, Niinistö sanoi.

Suomalaisia yrityksiä kiinnostavat sijoitukset Puolaan, ja noin kaksisataa suomalaisyritystä toimiikin jo Puolassa.

Puolalaisia puolestaan kiinnostaa erityisesti suomalainen osaaminen ympäristö-, energia- ja ydinvoimaturvallisuusaloilla.

– Haluamme olla osa ratkaisuanne, sanoi presidentti Niinistö puhuessaan talousseminaarin avajaisissa.

Energiayhtiö Fortum toikin vierailun alussa julki uutisen suursijoituksesta, 200 miljoonaa käytetään sähkö- ja lämpölaitoksen rakentamiseen.

Valtiovierailun aikana presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio tutustuvat melko perusteellisesti Puolan 1900-luvun historiaan.

Ohjelmassa on sekä juutalaisten traaginen historia, Vasovan kansannousu vuonna 1944 ja Solidaarisuus-liikkeen vaiheet 1970-luvulla.

Huomenna Solidaarisuus-liike on erityisesti esillä, kun presidenttipari käy rannikkokaupunki Gdanskissa, josta liike sai alkunsa.

Sinne on viime kesänä avattu Euroopan Solidaarisuuskeskus, jonka tarkoituksena on edistää vapautta, demokratiaa ja solidaarisuutta.

Siellä pidetään huomenna seminaari, jonka teemana on suomalais-puolalainen Itämeri-yhteistyö.

Kerstin Kronvall
Yle, Varsova