1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesivoima

Jasper Pääkkönen: Tourujokipäätös on voitto taimenelle ja vapaille vesille

Jyväskylän valtuusto siunasi eilen Tourujoen palauttamisen vapaasti virtaavaksi vedeksi. Vaelluskalojen puolustajana profiloitunut näyttelijä Jasper Pääkkönen pitää päätöstä voittona virtavesille.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Monen suomalaisen kaupungin halki virtaa joki, ja useimmissa tuo joki on valjastettu. Niin myös Jyväskylässä kaupunkia halkova kaksikilometrinen Tourujoki. Joki yhdistää Palokkajärven ja Jyväsjärven, joilla on korkeuseroa 16 metriä.

– Tämä päätös on hieno ilouutinen kaikille Suomen virtavesistä kiinnostuneille ja huolestuneille. Jyväskylä näyttää konkreettisesti mallia koko muulle Suomelle asiassa, joka muualla maailmassa alkaa olla arkipäivää, eli turhia pienituottoisia vesivoimalaitoksia ja niiden patoja puretaan ja virtavesiä ja koskia ennallistetaan, sanoo kala-aktiivi Jasper Pääkkönen.

Pääkkönen uskoo, että Tourujoen ennallistaminen palauttaa myös kalat.

Siinähän on kaupunginosa nimeltä Lohikoski. Ei siellä ole lohia, eikä ole koskea.

Jasper Pääkkönen

– Siinähän on kaupunginosa nimeltä Lohikoski. Ei siellä ole lohia, eikä ole koskea. Ennen siellä on ollut isoa taimenta, joita lohiksi kutsuttiin. Tourujoki tulee varmasti olemaan tärkeä kulkuväylä vaeltavalle taimenelle. Se on yksi arvokkaimmmista luontokappaleista, joita Keski-Suomesta löytyy.

Kyse on kuitenkin taimenen suojelusta, ei kalastuksesta.

– Kalastus voi tulla joskus myöhemmin, jos kanta sen sallii, mutta tässä vaiheessa kyse on ilman muuta taimenen suojelusta, Pääkkönen sanoo.

Virtavesiluonto on itseisarvo

Virtavedet ja vaelluskalat ovat Pääkköselle sydämenasia. Hän on käyttänyt näyttelijänä saamaansa tunnettuutta ja julkisuutta saadakseen asian kuuluviin ja näkyviin. Google -haku tuo esiin yhtälailla Pääkkösen näyttelijäntyötä kuin hänen kannanottojaan valluskalojen ja virtavesien tilaan Suomessa.

– Virtavesiin ja koskien kuohuihin liittyy jotain mystistä, puoleensavetävää ja rauhoittavaa. Olen jo pienenä poikana kokenut valtavaa sydämen paloa ja vetoa virtavesien ja koskien kuohujen pariin ensin ongen kanssa, sitten umpikelan ja sen jälkeen perhovapa kädessä, Pääkkönen kertoo.

– Eikä tarvitse kalastaakaan, virtavesiluonto sinällään on äärettömän arvokasta ihmisten hyvinvoinnille, hän jatkaa.

Vesivoimaa tarvitaan - tuhot pitää korvata

Pääkköstä on pidetty vesivoiman vastustajana, mutta kyse on hänen mukaansa virhetulkinnasta.

Minun mielestäni jokaisen vesivoiman tuottajan pitäisi korvata ympäristölle aiheutettu tuho.

Jasper Pääkkönen

– Minun mielestäni jokaisen vesivoiman tuottajan pitäisi korvata ympäristölle aiheutettu tuho. Sitä ei voi korvata muulla kuin purkamalla padot, eikä sitä kukaan järkevä ihminen vaadi, koska me tarvitsemme myös vesivoimaa. Silloin on kohtuullista vaatia vesivoimalaitoksia rakentamaan toimivat kalatiet. Minusta se on äärimmäisen vähän pyydetty, kun puhutaan satojen miljoonien eurojen liikevaihdoista, hän sanoo.

Suurten jokien suuret voimalat tuottavatkin suurimman osan Suomen vesivoimasta.

– Suomessa on monta tuhatta patoa, jotka ovat tuhonneet kosket ja estävät vaelluskalojen liikkumisen, eli ovat tuhonneet sen virtavesiluonnon. Näistä tuhansista padoista kourallinen tuottaa valtaosan Suomen vesivoimasta. Pari tuhatta patoa voitaisiin purkaa ilman että sillä olisi minkäänlaista vaikutusta Suomen energiantuotantoon, Pääkkönen sanoo.

Jasper Pääkköstä Yle Keski-Suomelle haastatteli Heli Kaski