Näillä ehdoilla SDP lähtisi hallitukseen – vientiin panostaminen ja investoinnit talouskasvun moottoreiksi

SDP on esittänyt näkemyksensä tulevan hallituksen tavoitteista. Valtio ottaisi aktiivisen roolin taloudellisen kasvun luomiseen ja vauhdittaisi sitä muun muassa julkisilla investoinneilla. Tavoitelistalla on myös julkisen hallinnon uudistusten jatkaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen.

Kotimaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli SDP:n strategisen hallitusohjelman tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 31. maaliskuuta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli SDP:n strategisen hallitusohjelman tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 31. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaalidemokraatit ovat julkistaneet oman strategisen hallitusohjelmaluonnoksensa. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne esitteli tänään ohjelmaa Helsingissä.

Tulevassa hallitusohjelmassaan SDP nostaisi esiin taloudellisen kasvun nopeuttamisen ja työllisyyden parantamisen.

– Valtio ei voi jäädä passiiviseksi sivustaseuraajaksi, vaan sen on otettava aktiivinen ja tavoitteellinen ote uuden kasvun luontiin. Ohjelma rakentaakin vahvasti investointien lisäämisen ja uuden viennin rakentamisen varaan, toteaa Antti Rinne.

Viennin pohjaa laajennettaisiin maantieteellisesti, ja vientistrategia kiinnittyisi "maailman megatrendeihin". Vientiteollisuuden logistiikka- ja energiakustannuksia alennettaisiin.

Tavoitteena on myös kattava ja pitkäkestoinen palkkaratkaisu. SDP:n tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

Eriarvoisuutta halutaan vähentää, ikäihmisten asemaa parantaa

– Toinen läpileikkaava teema on eriarvoisuuden vähentäminen. Sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta pidetään kiinni myös vaikeina taloudellisina aikoina. Erityisesti yksin asuvien ikäihmisten sekä omaishoitajien asiat nousevat ohjelmassamme esiin, Rinne kertoo.

SDP aikoo jatkaa rakenteellisia uudistuksia ja sitoutuu kestävyysvajeen kaventamiseen. Tavoiteohjelman mukaan sopeutuspäätökset tulee tehdä nopeasti ja tuoda voimaan asteittain. Näin SDP välttäisi kasvu- ja työllisyyskehityksen heikkenemisen. Tuottavuutta tavoitellaan SOTE-uudistuksella ja muun julkisen hallinnon uudistuksilla.

Puolue on myös valmis puolustusmäärärahojen korotukseen ja katsoo, että Suomen tulee jatkaa sotilaallisesti liittoutumattomana maana.

SDP kertoo tavoittelevansa ohjelmaa, jolle määritellään selkeät toteutumisen ja onnistumisen arviointikriteerit. Seurannassa olisivat työttömyysasteen kehityksen ja taloudellisen kasvun mittareiden lisäksi muutokset tulo-, varallisuus- ja hyvinvointieroissa sekä kansalaisten turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksissa.