Kaupungin maine ei synny euroilla, vaan asukkaiden asenteella

Forssalle vinoillaan hyväntahtoisesti viihdeohjelmissa, mutta mainostoimiston mukaan forssalaisilla olisi monta hyvää syytä nostaa leuka pystyyn. Komeasta historiasta olisi helppo ponnistaa parrasvaloihin, mutta asenteet muuttuvat hitaasti.

Kotimaa
Tienviitta Forssaan
Ville Välimäki / Yle

Vaikka kuinka positiivisesti yrittää ajatella, niin ei siinä mikään auta. Forssalla on hieman nuhjuinen maine muualla Suomessa. Kaupungille irvaillaan pilapiirroksissa ja viihdeohjelmissa, usein hyväntahtoisesti, mutta siltikin. Näistä kaikista muodostuu mielikuva muualla asuville. Mainosalan ammattilaiset eivät purematta näitä väitteitä niele.

– Mainosihmisenä haluan ajatella, että ei ole huonoa mainetta, vaan on mainetta. Mutta vakavasti ottaen minun on vaikea ymmärtää mistä tällainen mielikuva muualla asuville on muodostunut? Meillähän on täällä erittäin kaunis kaupunki, hyvät palvelut, paljon eteenpäin meneviä yrityksiä ja komea historia, luettelee toimitusjohtaja Mika Sulonen mainostoimisto Mainossatamasta.

Kotiseutuylpeys on tehokkain markkinointikikka

Meidän täytyy saada ensin oma väki uskomaan siihen, että tämä on hyvä paikka asua, elää ja yrittää.

Mika Sulonen

Kaupungin markkinointiin ja brändin rakentamiseen kannattaa panostaa, mutta tällaisessa taloudellisessa tilanteessa eurot ovat luonnollisesti vähissä. Sen sijaan, että murehtisi vähiä varoja, kehottavat ammattilaiset panostamaan positiivisen viestin viemiseen.

– Jo pelkästään sen ääneen sanominen, että olen Forssasta ja ylpeä siitä, on hyvää markkinointia. Kun oma pesä pidetään puhtaana ja annetaan positiivinen kuva kaupungista, niin sekin vie eteenpäin, kertoo viestinnänsuunnittelija Johanna Talikainen Mainossatamasta.

– Ja meidän täytyy saada ensin oma väki uskomaan siihen, että tämä on hyvä paikka asua, elää ja yrittää. Sen jälkeen tämä viestin kärki pitää saada kuulumaan muualle Suomeen. Tämä on varmasti se juttu mitä lähitulevaisuudessa terävöitetään, Mika Sulonen jatkaa.

Myönteinen ajattelu lisää myös tuurin mahdollisuutta

Yksi suomalaisten perisynneistä on oman osaamisen vähättely. Vaikka olisimme maailman huippuja, niin aina löytyy jotain vähäteltävää, ettei kukaan vaan pääse

Mika Sulonen ja Johanna Talikainen Mainossatamasta
Mainossataman Mika Sulonen ja Johanna TalikainenMikko Moilanen / Yle

syyttämään ylpistymisestä.

– Tästä ajattelumallista kun pääsisi pois, niin moni asia voisi lähteä rullaamaan eteenpäin. Eihän kukaan halua muuttaa asumaan tai sijoittaa paikkaan, missä ajatellaan että täällä ei mikään ole hyvin. Kehutaan niitä asioita, mitkä ovat totta ja hyviä. Kritiikkiä pitää ja saa antaa, mutta turha valittaminen pitäisi jättää pois, Johanna Talikainen pohtii.

Mika Sulosen mukaan myönteinen ajattelu luo myös hyvää tuuria.

– Ei kaikki elämässä ole osaamista ja oppimista, kolmasosa tulee tuurista joka puolestaan tulee virkeydestä ja uteliaisuudesta elämään. Hyvä luo uutta hyvää, maalailee Sulonen.