1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesäterassihaave voi tyssätä rahaan – parkkiruudun vuokra on tonnin paukku

Helsingissä voidaan nähdä ensi kesänä parkkipaikkojen tilalla terasseja. Kivijalkaliikkeen kesäterassi voi kuitenkin jäädä haaveeksi, sillä kantakaupungissa siitä joutunee pulittamaan tonnin kesässä.

Kotimaan uutiset
Tyhjä terassi ja polkupyörä.
Jere Valkonen / Yle

Helsingin kaavailema kokeilu ottaa parkkiruutuja muuhun kesäkäyttöön saa innostuneen vastaanoton keskustan yrittäjiltä tiistain satunneisella otannalla.

Kaupunki suunnittelee ns. yrittäjäparkkipaikkoja eli käytännössä parkkiruutuun voisi pystyttää vaikka terassin.

Katuruokaravintola Street Gastron kokki Jussi Uusihaka innostuu ideasta heti.

– Se kuuulostaa loistavalta! Siihen voisi suunnitella kaikenlaista tapahtumaa, kahvittelua, auringonottoa ja musiikinkuuntelua. Ja ihmiset syövät kesällä mielellään ulkona auringossa, Uusihaka maalailee.

Aivan halvalla parkkiruutu ei kantakaupungissa irtoa.

– Se maksaisi kantakaupungissa noin tuhat euroa kesässä ja hieman ulompana 700 euroa. Se on yhdeksän euroa neliöltä. Hinta on sama kuin muillakin terasseilla, sanoo Helsingin kaupungin rakennusviraston osastopäällikkö Pekka Henttonen.

Tonni ei välttämättä ole ole suuri summa, jos kesäterassilla voi vauhdittaa myyntiä. Parkkiruutuja voivat vuokrata muutkin kuin kahvilat ja ravintolat.

Pyöräliikkeessäkin levittäytyminen kuumalle kesäkadulle kiinnostaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Kyllä se katto olisi varmaan sata euroa kuussa. Me ei sillä lisätilalla kuitenkaan mitään bisnestä tehdä. Se olisi ihan hyötykäyttöön, korostaa myymäläpäällikkö Kaisa Pohjapelto Pelago Bicyclesista.

Mallia niin sanottuihin yritysparkkiruutuihin on haettu San Franciscosta. Ajatuksen taustalla on halu elävöittää kesäista kaupunkikuvaa.

Lue seuraavaksi