Hyppää sisältöön

Anne Frank kuoli kuukautta luultua aiemmin vuonna 1945

"Anne" Frank kuoli 15-vuotiaana Bergen-Belsenin keskitysleirissä. Frank oli juutalainen tyttö ja holokaustin kuuluisimpia uhreja.

Valokuva Anne Frankista hänen nimeään kantavassa museossa Amasterdamissa. Kuva: Evert Elzinga / EPA

Annelies Marie ”Anne” Frank kuoli viimeisimmän tutkimuksen mukaan kuukautta oletettua aiemmin eli helmikuussa vuonna 1945 natsien keskitysleirillä Saksassa. Tähän asti kuolinkuukausi on ollut maaliskuu. Anne Frankin kuolemasta on tänä vuonna kulunut 70 vuotta. Asiasta kertoi tutkija Erika Prins Anne Frankin museossa Amsterdamissa Hollannissa.

Tutkimuksissa on mukana ainakin yksi uusi haastattelu. Todistajat kertovat, että "Annella" ja hänen sisarellaan oli jo helmikuun alussa merkkejä lavantaudista. Lavantauti on tappanut yleensä 12 päivän jälkeen ensimmäisistä oireista. Tarkkaa kuolinpäivää ei tiedetä.

"Anne" Frank kuoli 15-vuotiaana Bergen-Belsenin keskitysleirissä. Frank oli juutalainen tyttö ja holokaustin kuuluisimpia uhreja. Hänen päiväkirjansa on tunnetuin uhrin kirjoittama aikalaiskuvaus toisen maailmansodan juutalaisvainoista. "Anne" piti päiväkirjaa vuosina 1942-1944.

"Anne" syntyi Frankfurt am Mainissa Weimarin Saksassa,  mutta asui suurimman osan elämäänsä Amsterdamissa ja sen lähellä.

Hän menetti Saksan kansalaisuutensa vuonna 1941 natsi-Saksan antisemitististen lakien takia. "Anne" sai kansainvälistä kuuluisuutta kuolemansa jälkeen, kun hänen päiväkirjansa julkaistiin.