Ruotsi testasi kauppakasseja yli 20 vuotta – eikä pärjää Suomelle: "Täällä meillä vain katsotaan, putoaako palikka muovista läpi"

Ruokakaupat myyvät Suomessa edelleen satoja miljoonia muovikasseja vuosittain. Ympäristö- ja ekobuumi ei ole juuri nakertanut muovikassien suosiota.

Kotimaa
Ruokakassi vaa'alla
Tämä muovikassi kesti helposti yli kymmenen kilon lastin.Satu Krautsuk / Yle

Suomalaiset kantavat ruokaostoksensa kotiin edelleen mieluiten muovikassissa. S-Ryhmän ruokakaupoissa myydään vuosittain noin 145 miljoonaa kauppakassia, joista 140 miljoonaa on muovikasseja. Keskolla muovikassien menekki on 85 miljoonaa.

– Uskon, että tämä on tottumuskysymys. Meillä on tavoitteena lisätä kierrätysmateriaalin osuutta kaikissa muovikasseissa, sanoo ryhmäpäällikkö Robert Lakner S-ryhmän marketkaupan ketjuohjauksesta.

Kierrätyskassit ovat jo käytössä myös Keskon ruokakaupoissa.

– Muovi on erinomainen kierrätysmateriaali, sillä sen ominaisuudet eivät muutu uusioinnissa, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan viestintäpäällikkö Kukka Eronen.

Toisaalta ympäristötietoisuus on lisännyt kestokassien kulutusta. S-ryhmässä kestokassien myynti kasvoi toissa vuonna jopa 45 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

– Muovikasseihin verrattuna myynti on kuitenkin pientä, noin miljoona kappaletta vuodessa, Lakner toteaa.

Paperikassien ja biomuovikassien suosio on sen sijaan Suomessa pientä.

– Paperikasseja ei ehkä pidetä niin kestävinä kuin muovikasseja.

Talouskriisi ei heiluta muovikasseja

Suomen suuret kaupparyhmät tilaavat muovikassinsa useilta eri valmistajilta. Käytännössä ne tehdään samalla sapluunalla, sillä kauppojen toiveet ovat samanlaiset.

Aika paljon sinne saa työntää maitotölkkejä, että se alkaa venyä ja menee rikki.

Robert Lakner

– Kysyntä on pysynyt stabiilina vuosikymmenet, mikä on meille onni. Taantumat eivät iske kaikista pahiten muovikassibisnekseen, toteaa A-kassin myyntipäällikkö Heikki Suominen.

Muovipussin valmistus tapahtuu kolmessa vaiheessa. Kalvonpuhalluksen jälkeen ne painetaan ja leikataan. Kasseille tehdään myös sitkeyskokeita.

– Pudotetaan vain kalvon päälle palikka ja katsotaan, meneekö se läpi ja kuinka korkealta. Kuulostaa pelleilyltä, mutta oikeastaan se aika tieteellinen testaustapa, Suominen toteaa.

Muovikassivalmistajat testaavat tuotteitaan Suomessa lähinnä omaksi ilokseen, sillä asiakkaat eivät ole vaatineet todisteita niiden kestosta. Ruotsissa muovikassit on puolestaan viety pitkään erityisen testijärjestelmän läpi. Järjestelmä oli toiminnassa yii 20 vuotta, mutta nyttemmin rapistunut.

– Siellä eri kokoisille ja paksuisille kasseille luvattiin minimikesto. Testeissä kassit pakattiin niin, että sisältö muistutti keskiverto-ostoksia terävine kulmineen. Kun kassi oli läpäissyt testit, siihen lyötiin leima: tähän kassiin mahtuu 20 litraa ja se kestää 11 kiloa.

Kuulostaa pelleilyltä, mutta oikeastaan se aika tieteellinen testaustapa.

Heikki Suominen

Muovikassit ovat Suomessa paksuja

Suominen laskee, että suomalaisten käyttämä muovikassi kestää noin 15 kilon painon. Kaikkien valmistajien ruokakauppakassit ovat samankokoisia keskenään.

– Meillä kassit vetävät 27 litraa. Yleensä kassissa tulee tilavuus vastaan ennen painoa.

Suomessa kassit ovat Suomisen mukaan paksumpaa materiaalia ja sen vuoksi kestävämpiä kuin Ruotsissa.

– Kalvot ovat Ruotsissa melkein 15 prosenttia ohuempia kuin Suomessa. Suomalaiset kassit täyttäisivät Ruotsin takuuarvot helposti.

Myös kaupat testaavat muovikassit aina, kun niille tulee uusi kassitoimittaja.

– Tiedän, että kestävyyttä voi testata työntämällä kassi täyteen maitotölkkejä. Aika paljon niiitä saa sinne työntää, että se alkaa venyä ja menee rikki, toteaa ryhmäpäällikkö Robert Lakner.