Korujen kierrättäminen kiinnostaa - Vihkisormukseen voi jättää vanhat kaiverrukset

Vintage-korujen käyttö on lisääntynyt, koska ihmiset haluavat vaalia sukunsa ja perheensä muistoja. Kierrätetty koru on myös ekologisempi ja monesti edullisempikin vaihtoehto.

kulttuuri
Kultaseppämestari Jouni Salo hioo sormusta Helsingissä.
Kultaseppämestari Jouni Salo hioi sormusta Helsingissä.Yle

Kun kultasepänliikkeen ovi käy, sisään marssii yhä useammin asiakas, jolla on mukanaan oma vanha koru. Se voi olla suvun tai perheen perintökalleus tai vaikkapa isoisän kapea sormus sodanjälkeisiltä vuosilta, kun kullasta oli pulaa.

Sukupolvien jatkumo säilyy.

Jouni Salo

Vanhoista koruista, etupäässä sormuksista, muodistetaan uusia. Joskus sormus kelpaa sellaisenaan tai sitä vain huolletaan, pienennetään tai suurennetaan. Vanhasta sormuksesta voi myös tehdä ostajan toiveiden mukaisen korun lisäämällä siihen kultaa ja kiviä, kertoo korusuunnittelija, kultaseppämestari Jouni Salo A.Tillanderilta:

– Se on hyvin yleistä tänä päivänä. Halutaan säilyttää perheen ja suvun perinteet. Käytetään vanhoja olemassaolevia koruja ja rakennetaan niihin myös uutta, näkyvää.

– Koruun voi jäädä vanhat kaiverrukset ja vanhat leimat. Sukupolvien jatkumo säilyy, Salo tuumaa.

Kutaseppämestari hioo sormusta.
Kierrätys on jalokivibisneksessä vuosituhansia vanha tapa. Yle

Ekologisuus ja eettisyys mietityttävät kuluttajia myös koruostoksilla

Kultasepänliikkeen vitriineissä välkkyvien korujen säihkettä katsellessa ei ehkä ensimmäiseksi tule ajatelleeksi ekologisuutta tai eettisyyttä. Monen korua ostavan mieltä ne kuitenkin vaivaavat.

Niin kauan kuin tällä alalla on muokattu metallia, niin kauan on kierrätetty.

Jouni Salo

Kaivostoiminta on aina riski ympäristölle ja kaivoksissa työskentely vaarallista. Työntekijöitä uhkaavat muun muassa sortumat, tulvat ja myrkylliset kaasut. Kultaa ja jalokiviä kaivetaan usein maissa, joissa työsuojelu on retuperällä ja lapsityövoiman käyttö yleistä.

Siispä onkin hyvä, että kierrätys ei ole kultasepälle vieras ajatus. Se on ennemminkin itsestäänselvyys, sanoo Salo:

– Niin kauan kuin tällä alalla on muokattu metallia, niin kauan on kierrätetty. Koruja tehdessä syntyy pölyä ja hiomajätettä, joka kertätään talteen, puhdistetaan, kierrätetään ja käytetään uudestaan.

Samaa vannoo jalokiviasiantuntija, A.Tillanderin toimitusjohtaja, Ilse Gröndahl-Ahlqvist:

– Nimenomaan kierrätys on myös jalokivibisneksessä se tärkein seikka, toimintatapa, joka on jopa vuosituhansia vanha, Ilse Gröndahl-Ahlqvist kertoo.

Kutaseppämestari hioo sormusta.
Yle

Suomalaiskorut ovat laadukkaita

Suomalaisella kultasepäntaidoilla on pitkät perinteet. Tillanderinkin suvun ensimmäinen seppämestari teki koruja Pietarissa jo Venäjän vallan aikaan. Huolella tehdyistä ja hyvälaatuisista koruista on helppo muokata uutta. Hyvä kivi viettelee puoleensa yhä uudelleen.

– Värit, joita luonto on muokannut jalokiviin, ovat jotain uskomatonta. Eniten jalokivissä viehättävät juuri ihanat värit, Ilse Gröndahl-Ahlqvist huokaisee.