1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusiseelantilainen kahvilaketju joutui vetämään hamppupirtelönsä mainokset pois: "Kysy sitä paikalliselta välittäjältäsi"

Suosittu uusiseelantilainen kahvilaketju joutui vetämään pois hamppuöljysmoothiensa mainokset, sillä mahdollisesti perättömien terveysväitteiden lisäksi ne antoivat vaikutelman, että smoothiella saattaisi olisi huumaavia ominaisuuksia.

Ulkomaat
Hamppuöljyä näyteastiassa.
Hamppuöljyä näyteastiassa.Yle

Suosittu uusiseelantilainen kahvilaketju Habitual Fix joutui vetämään viime viikolla pois sen suositun hamppuöljysmoothien mainokset. Syynä oli se, että ne antoivat ymmärtää, että smoothiella olisi huumaavia vaikutuksia.

Asiasta kertovan New Zealand Herald -lehden mukaan mainoksissa käytettiin lauseita kuten "Voi pojat, onpa vahvaa kamaa", "Kysy sitä paikalliselta välittäjältäsi" ja "Älä panikoi, meiltä saat helpotuksen myös äkilliseen makeanhimoon".

Noin viiden euron hintaisissa pirtelöissä on hamppuöljyä, kurkkua, minttua, jogurttia ja omenamehua. Niitä tarjoiltiin mukeissa, joiden kyljessä oli kannabislehden kuva.

Ketju väitti myös, että hamppupirtelö parantaisi energiatasoa ja aineenvaihduntaa, sydämen terveyttä sekä vastustuskykyä ja auttaisi alentamaan verenpainetta sekä helpottaisi niveltulehdusta.

Se on helppo tapa saada lapset syömään vihanneksia.

Tim Benest

Perättömät terveysväittämät ovat Uudessa-Seelannissa laittomia ja maan kauppaministeriö sanoi toissa viikolla tutkivansa ketjun väitteet. Muutama päivä myöhemmin ministeriö käski kahvilaketjua poistamaan pirtelömainoksista kaikki terveysviittaukset ja huumeisiin liittyvät vertauskuvat sekä lakata käyttämästä kannabiksen lehteä mukeissaan.

"Halusimme herättää keskustelua"

Kahvilaketju muutti mainontaansa välittömästi ja sen omistaja Tim Benest sanoi, että hän totteli määräystä mielellään. Hänen mukaansa mainosten tavoitteena oli herättää keskustelua. Samalla kahvilaketjun henkilökunta voisi selittää ihmisille eron hamppupirtelön ja varsinaisen kannabiksen välillä, ja että pirtelöllä nimenomaan ei ole huumaavia vaikutuksia.

Uudessa-Seelannissa ja esimerkiksi myös Suomessa täysin laillisessa, hampunsiemenistä valmistetussa hamppuöljyssä, on korkeintaan minimaalisia jäänteitä kannabiksen huumaavasta ainesosasta THC:stä, vaikka se onkin peräisin samasta kasvista.

Suosittuja pirtelöitä myytiin satoja viikossa ketjun kahviloissa ympäri Uutta-Seelantia – paitsi Aucklandin lentokentän kahvilassa, sillä Benestin mukaan lentohenkilökunta vierasti niitä huumetestien vuoksi.

– Useat ihmiset eivät ymmärrä eroa, joten halusimme käyttää hyväksemme mahdollisuuden puhua siitä, Benest sanoi Heraldille.

Hamppuöljyn nauttiminen saattaa kuitenkin joidenkin lähteiden mukaan johtaa virheelliseen tulokseen huumetestissä.

Benest puolusti ketjun käyttämiä terveysväittämiä ja sanoi uskovansa niihin, mutta että niitä ei enää käytettäisi mainonnassa. Benest sanoi tarjoavansa neljälle ala-asteikäiselle lapselleen joka aamu hamppusmoothien.

– He rakastavat sitä. Se on helppo tapa saada lapset syömään vihanneksia, Benest sanoi.

Lue seuraavaksi