1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ex-missistä tuli upporikas taidekeräilijä

Paronitar Carmen Thyssen, 71, nousi Miss Espanjasta yhdeksi maailman merkittävimmistä taidekeräilijöistä. Thyssenin elämä on kuin tv-sarjasta Kauniit ja rohkeat.

Carmen Thyssen-Bornemisza on yksi maailman merkittävimmistä taidekeräilijöistä. Kuva: Robin Townsend / EPA

Vanhassakaupungissa on vipinää, kun paronitar Carmen Thyssen saapuu avaamaan Días de Verano eli Kesäpäivät-nimistä näyttelyä omaa nimeään kantavaan museoon Malagassa.

Paikka kuhisee kuvaajia, sillä paronitar on Espanjassa superjulkkis.

Neljä vuotta sitten avattu Carmen Thyssenin taidemuseo syntyi, kun paronitar lainasi Malagan kaupungille ilmaiseksi osan espanjalaisen taiteen kokoelmastaan.

Carmen Thyssen on yksi maailman merkittävimmistä taidekeräilijöistä. Sellainen hänestä tuli paroni ja teollisuuspohatta Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszan (1921–2002) kanssa solmitun avioliiton seurauksena.

Paronittaren taidekokoelman arvoksi on arvioitu puoli miljardia euroa.

Suurin osa siitä on esillä Madridin Thyssen-Bornemiszan taidemuseossa paroni Hans Heinrichin ja tämän isän, paroni Heinrichin (1875–1947) kokoelmien rinnalla.

Riita tauluista pojan kanssa

Carmen Thyssen -museon nettisivujen mukaan paronitar on Espanjassa rakastettu hahmo. Hänestä pitää myös viihdelehdistö, ja paronitar poseeraa tämän tästä espanjalaisessa ¡Hola!-juorulehdessä kahden adoptiolapsensa, kaksostyttöjen Marían ja Guadalupen kanssa.

Heidät paronitar adoptoi Yhdysvalloista vauvoina 2000-luvun jälkipuolella.

Carmen Thyssen on joutunut lastensa takia myös ikävään julkisuuteen, kuten vuonna 2011, kun Thyssenin ainoa biologinen lapsi Borja väitti, että paronitar oli ottanut hänelle kuuluvia tauluja itselleen.

Brittilehti Guardianin mukaan kyse oli espanjalaismestari Francisco de Goyan ja italialaisen rokokootaiteilija Corrado Giaquinton teoksista. Ne olivat esillä Madridin Thyssen-Bornemiszan taidemuseossa.

Borjan mukaan tämän adoptioisä, paroni Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, lupasi maalaukset ennen kuolemaansa hänelle.

Borja on avioliiton ulkopuolella Carmen Thyssenille vuonna 1980 syntynyt poika, jonka paroni adoptoi.

Espanjalaislehti El Mundo kertoi joulukuussa, että riita äidin ja pojan välillä olisi sovittu ja Borjasta olisi tullut nyt lähes seitsemän miljoonan euron arvoisten maalausten virallinen omistaja.

Paronitar suosii veroparatiiseja

Carmen Thyssen sai uudestaan ikävää julkisuutta pari vuotta sitten, kun kansainvälinen tutkivan journalismin ryhmittymä, ICIJ, väitti, että paronitar hallinnoi osaa mittavasta taideomaisuudestaan veroparatiisien kautta.

ICIJ:n haltuunsa saamien dokumenttien perusteella paronitar olisi ostanut Sotheby’s ja Christie’s -huutokauppakamareilta arvoteoksia Cookinsaarille merkitylle firmalle.

Thyssen vastasi ICIJ:n väitteisiin lakimiehensä kautta. Lakimiehen mukaan paronitar käyttää veroparatiiseja pystyäkseen liikuttelemaan taideteoksiaan helpommin maailmalla.

Ennen kuin Carmen Cerverasta tuli paronitar Thyssen, hän ehti olla naimisissa muun muassa elokuvien Tarzanin, Hollywood-näyttelijä Lex Barkerin kanssa. Barker peri roolin Johnny Weissmullerilta.

Barcelonassa vuonna 1943 syntynyt paronitar kruunattiin Miss Espanjaksi vuonna 1961.