Lufthansa tiesi Lubitzin masennuksesta – perämies oli itse kertonut

Ranskan Alpeilla viikko sitten maahan syöksyneensä koneen perämies Andreas Lubitz oli kertonut lentoyhtiön edustajalle kärsineensä masennuksesta. Hän oli maininnut asiasta keskeyttäessään koulutuksensa vuonna 2009. Lubitzin epäillään ohjanneen koneen tahallaan tuhoon.

Ulkomaat
Andreas Lubitz osallistumassa juoksukilpailuun.
Andreas Lubitz osallistui juoksukilpailuun Hampurissa syyskuussa 2009. Foto Team Mueller / AFP

Germanwingsin matkustajakoneen maahansyöksyn aiheuttajaksi epäilty lennon perämies oli kertonut lentoyhtiön edustajalle kärsineensä aikaisemmin masennuksesta.

Germanwingsin omistaja Lufthansa tiedotti tiistaina, että Andreas Lubitz oli ilmoittanut aikaisemmasta masennuskaudestaan keskeyttäessään koulutuksensa vuonna 2009. Myöhemmin Lubitz jatkoi koulutusta yhtiössä.

Lufthansa ilmoittaa luovuttaneensa syyttäjälle Lubitzia koskevia dokumentteja, jotka ovat paljastuneet "sisäisessä tutkinnassa".

Lufthansa kertoi pian onnettomuuden jälkeen, että Lubitz oli keskeyttänyt lentokoulutuksensa kuukausien ajaksi vuonna 2009. Tuolloin ei kuitenkaan kerrottu keskeyttämisen syytä.

Teon motiivia ei tiedetä

Perämies Andreas Lubitzin epäillään aiheuttaneen tahallaan Germanwingsin Airbus A320-matkustajakoneen maahansyöksyn viikko sitten tiistaina Ranskan Alpeilla.

Mustan laatikon tallenteen perusteella Lubitz lukitsi ohjaamosta poistuneen koneen kapteenin ohjaamon ulkopuolelle. Kapteeni vaati perämiestä avaamaan ohjaamon oven, mutta tämä ei noudattanut vaatimusta.

Kaikki koneessa olleet 150 ihmistä kuolivat, kun kone syöksyi päin vuorenrinnettä.

Lubitzin teon motiivi ei ole selvinnyt. Lufthansa on kertonut, että lentäjä oli läpäissyt psykologiset ja fyysiset testit eikä hänen käyttäytymisessään ollut havaittu mitään poikkeavaa.

Maanantaina paljastui, että perämies oli ollut hoidettavana itsetuhoisuuden takia. Hän oli ollut pitkäkestoisessa psykoterapeuttisessa hoidossa ennen valmistumistaan.

Syyttäjien mukaan perämiehen viime aikaisissa potilastiedoissa ei ollut merkkejä itsetuhoisuudesta tai aggressiivisuudesta muita ihmisiä kohtaan.

Lähteet: AFP