Iran-neuvottelujen etenemisestä ristiriitaisia tietoja

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan tärkeimmistä asioista olisi päästy sopimukseen neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta. Reutersin diplomaattilähde kiistää tuoreeltaan väitteen.

Ulkomaat
Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (keks.) hotellissa 31. maliskuuta.Brendan Smialowski / Lehtikuva

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Sveitsin Lausannessa käytävissä neuvotteluissa olisi päästy sopimukseen tärkeimmistä asioista Iranin ydinohjelmasta.

Lavrovin lausunnon mukaan suurvallat ja Iran olisivat sopineet kaikista tärkeimmistä kysymyksistä. Lavrov sanoi kokouspaikalla, että alustava sopimus kirjoitettaisiin lähituntien tai keskiviikon aikana.

Lavrovin mukaan Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA valvoisi Iranin ydinohjelmaa ja Iranin vastaisia pakotteita poistettaisiin.

Neuvotteluja lähellä oleva uutistoimisto Reutersin lähde kuitenkin kiisti tuoreeltaan, että sopimus olisi syntynyt. Myöhemmin Yhdysvaltojen edustaja sanoi AFP:lle, ettei kaikista keskeisistä asioista ole päästy sopuun.

Fabius poistui Pariisiin

Iranin ulkoministeri Javad Zarif puolestaan arvioi, että neuvotteluissa on saavutettu edistystä. Zarif totesi toivovansa, että alustavaa sopimusta päästään luonnostelemaan keskiviikon aikana.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius puolestaan poistui neuvotteluista Pariisiin. Hänen esikuntansa ilmoitti, että Fabius palaa takaisin, kun se on hyödyllistä.

Neuvottelupaikalla aloitettiin aamuyöllä Suomen aikaa tauko.

Neuvottelut lisäajalla

Neuvotteluja jatkettiin yli alkuperäisen määräajan, joka täyttyi keskiviikkoyönä kello yksi Suomen aikaa. Neuvotteluja jatkettiin koska niissä oli tapahtunut edistystä. Yhdysvaltojen edustaja kuitenkin huomautti, että vaikeita kysymyksiä oli edelleen ratkaisematta.

Neuvotteluja käydään Sveitsin Lausannessa Iranin ja kuuden suurvallan kesken. Keskeiset kysymykset ovat sopimuksen kesto, Iraniin kohdistuvien talouspakotteiden purkaminen ja pakotteiden palauttaminen, jos Iran rikkoo sopimusta.

Sopimuksella on tarkoitus on varmistaa, ettei Iran käytä ydinohjelmaansa ydinaseen kehittämiseen. Vastineeksi ohjelman rajoittamisesta ulkovallat tarjoavat talouspakotteiden helpottamista.

Lausannessa pyritään saavuttamaan alustava poliittinen sopimus. Teknisistä yksityiskohdista on määrä sopia kesäkuun loppuun mennessä.

Lähteet: Reuters, Tass, Yle