Venäjällä korruptiopidätys: Vankilajärjestelmän johtaja rautoihin

Venäläisille vangeille hankituista jalkapannoista perittiin valtiolta paisuteltuja hintoja, mistä kolme syytettyä hyötyivät kymmeniä miljoonia euroja, sanovat korruptiotutkijat.

Ulkomaat

Venäjän vankilajärjestelmän entinen johtaja Aleksandr Reimer ja kaksi hänen alaistaan on pidätetty korruptiosyytösten vuoksi.

Kultaiset rannekorut olisivat olleet valtiolle halvempia.

Tutkijat jalkapantojen ylihinnasta.

Kolmikon epäillään kahmineen itselleen 2,7 miljardia ruplaa eli 43 miljoonaa euroa valtion varoja, jotka oli tarkoitettu vankien sähköisten jalkapantojen hankkimiseen. Myös yksi liikemies on pidätetty.

Korruptiota tutkivien viranomaisten mukaan jalkapannat hankittiin erittäin paisuteltuihin hintoihin. Noin 300 euron arvoisista pannoista oltiin maksavinaan jopa 2 000 euroa. Kultaiset rannekorut olisivat olleet valtiolle halvempia, viranomaiset sanovat.

Korruptio on Venäjällä paljon puhuttu ongelma, ja usein se koskee juuri valtion tekemiä ostoksia. Harvoin kuitenkaan otetaan kiinni ja pannaan syytteeseen korkean tason johtoa.

Tutkijoiden mukaan jalkapantakorruptio kesti vuodesta 2000 vuoteen 2012. Reimer valittiin vankilajärjestelmän johtajaksi vuonna 2009 ja erotettiin vuonna 2012. Reimer on kiistänyt syyllistyneensä virassaan laittomuuksiin.

Lähteet: AFP, Tass