Hyppää sisältöön

Laboratoriokokeet vahvistivat: Keskiaikainen lääke nujertaa superbakteereja

Luonnosta ja navetasta saatuja aineksia ja messinkiastia – siinä kaikki, mitä keskiajalla tarvittiin lääkkeeseen, jonka tehoon nykyiset antibiootit eivät yllä.

Tässä se on: resepti superlääkkeeseen, joka päihittää superbakteerin. Kuva: British Library Board

Yli tuhat vuotta sitten Englannissa talteen kirjoitettu resepti tappaa todella tehokkaasti nykypäivän bakteereja, joihin modernit antibiootit eivät pure, kertovat brittiläisen Nottinghamin yliopiston tutkijat.

Superbakteereista tietämättömät keskiaikaiset lääkärit tarkoittivat tinktuuransa silmätulehdusten hoitoon. Resepti on kirjoitettu yhteen vanhimmista tunnetuista lääketieteellisistä kirjoista. Se kuuluu British Libraryn kokoelmiin.  

Nottinghamin yliopiston kielitieteilijä Christina Lee halusi tarkistaa, mitä vanhalla englannilla kirjoitetun reseptin aineista tänä päivänä syntyisi. Hän käänsi reseptin nykyenglanniksi ja pyysi sitten apuun sekä oman yliopistonsa biomolekyylitutkijoita että varmemmaksi vakuudeksi heidän yhdysvaltalaista kollegaansa.

Texasin teknillisen korkeakoulun tutkijan Kendra Rumbaugh'n paluuviesti kuului: Ällistyttävää! Nesteen oli myös hänen laboratoriossaan todettu tehoavan erittäin hyvin Staphylococcus aureus -bakteeriin.

Yksinkertaiset ainekset, vahva yhteisvaikutus

Staphylococcus aureusin antibiooteille vastuskykyistä muotoa kutsutaan MRSA-bakteeriksi. MRSA kuuluu bakteereihin, joita on kaikkein vaikein saada hengiltä antibiooteilla. Normaalisti se ei aiheuta suurta vaaraa, mutta voi olla kuolemaksi etenkin päästessään leviämään sairaaloissa, sillä siellä potilaiden vastustuskyky on muiden sairauksien heikentämä.

Useita kertoja toistamiensa ja vaikeudeltaan yhä haastavampien kokeiden jälkeen Nottinghamin tutkimusryhmä kertoo olevansa varma, että keskiaikainen silmälääke tappaa 90 prosenttia MRSA-bakteereista. Tutkimuksia lääkkeen salaisuuksien selvittämiseksi jatketaan.

Itse aineissa ei vaikuta olevan suurta salaisuutta. Reseptin mukaan tarvitaan valkosipulia ja toista sipulikasvia – sipulia tai purjoa – sekä viiniä ja naudan sappinestettä. Sekoitus haudutetaan messinkiastiassa ja siivilöidään. Yhdeksän päivän päästä lääke on valmista käytettäväksi.  

Tutkijat totesivat, että yksittäisinä aineksilla ei ollut merkittävää vaikutusta, mutta yhdessä ne olivat mahtilääke. Erittäin merkittävä huomio oli, että laimennettunakin lääke sotki bakteerien soluviestinnän ja samalla niiden tehon.

Mitä vanhoissa teksteissä vielä piileekään?

Christina Lee uskoo, että keskiajan lääketieteellä on vielä lisää annettavaa tämän päivän sairauksien hoitamiseen.

– Resepteissä on monia lääkkeitä, jotka on selvästi tarkoitettu bakteeritulehduksiin: vuotaviin haavaumiin, silmä- ja kurkkutulehduksiin, pitaaliin ja muihin ihotulehduksiin. Ne kehitettiin kauan ennen kuin bakteereista oli mitään tietoa. Miten järjestelmällistä lääkkeiden kehittely oli, ja miten hyvin ne tehoavat juuri tiettyjä tulehduksia aiheuttaviin bakteereihin?

Näihin kysymyksiin vastaaminen lisää suuresti ymmärrystä keskiaikaisesta lääketieteestä ja saattaa antaa uusia keinoja sairauksia ja kuolemaa aiheuttavien bakteeritulehdusten nujertamiseen, Lee sanoo.

.
.